Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zorgen over Fries weidelandschap

12 maart 2019 | Natuurmonumenten

Er is weinig waardering voor het Friese weidelandschap tussen Harlingen, Leeuwarden en Sneek. De zorgelijke achteruitgang van bloemen, vogels en insecten speelt hierbij een grote rol. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête van Natuurmonumenten, die door 2.482 Friezen is ingevuld.

Friesland

Landschapspijn

Het woord ‘landschapspijn’ komt uit Friesland en dat blijkt ook uit de lage waardering voor het weidelandschap tussen Harlingen, Leeuwarden en Sneek. Een landschap waar je steeds minder weidevogels, bloemen en insecten ziet. Op de Waddeneilanden krijgt het landschap juist de hoogste cijfers van Nederland en ook in Gaasterland en Zuidoost Friesland zijn de deelnemers redelijk tevreden.

“De grootste zorgen richten zich op het klassieke Friese weide(vogel)landschap. We werken er hard aan om dit landschap en de kenmerkende vogels ervan te behouden. Met verstandige keuzes van de provincie heb ik er vertrouwen in dat we dit unieke landschap én de koning van de weide kunnen redden", zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten.

Mensen zien minder bloemen

Mensen waarderen hun woonomgeving hoger als ze meer dieren, bomen, houtwallen en bloemen zien. Marc van den Tweel: “Wilde bloemen geven kleur aan onze omgeving en voeding aan insecten. Ze vormen de onmisbare basis voor sterke natuur. 63% van de mensen gaf aan steeds minder bloemen te zien in hun eigen leefomgeving. Vorig jaar wees onderzoek uit dat twee derde van alle insecten verdween in nog geen dertig jaar. Zonder bloemen geen insecten, zonder insecten geen vogels."Bekijk hier de resultaten van de Nationale Landschap Enquête uit Friesland.

 

Natuurmonumenten