Nieuws van de boswachter

Plantje na meer dan 25 jaar terug in de IJsselvallei

25 augustus 2015 | Marie-Thérèse te Bulte

Hij is maar op enkele plekken in Nederland te vinden: het vetblad. Na meer dan 25 jaar is het vleesetende plantje nu terug in natuurgebied Soerense Broek bij Dieren.

Vetblad

Het vetblad heeft in het Soerense Broek de juiste omstandigheden gevonden om te groeien en zich te verspreiden. Doordat de voedselrijke bovenlaag in 2013 werd geplagd, is een natte, voedselarme bodem ontstaan. Precies wat de in Nederland ernstig bedreigde plant nodig heeft.

Vetblad

Vetblad dankt zijn naam aan de vettig uitziende bladeren in rozetvorm. Hij bloeit met een donkerpaars bloempje op een steeltje. Op de bladeren scheidt vetblad een zoete, kleverige stof af. Deze stof dient om insecten te lokken en wanneer deze eraan blijven kleven, rolt het blad zich op en worden ze verteerd. Dankzij de plagwerkzaamheden keerden overigens ook andere bijzondere planten terug in het natuurgebied, waaronder teer guichelheil.

Terug van weggeweest

Door decennialang agrarisch gebruik van het Soerense broek waren veel van de oorspronkelijk hier voorkomende planten verdwenen. Natuurmonumenten hielp deze soms zeldzame soorten niet alleen door de voedselrijke toplaag te verwijderen. Ook werd op enkele plekken in het gebied maaisel uitgelegd waarin de gewenste soorten aanwezig waren. Met resultaat.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte
logo