Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tuinafval in het bos

22 oktober 2019 | Manita Brunekreef

Het is herfst. De bladeren verkleuren en langzaamaan valt het blad van de bomen. Ook de tuin mag weer winterklaar gemaakt worden. Helaas belandt dit tuinafval ook nog wel eens buiten de kliko, zoals in het bos.

Op Hees

"In Op Hees, vlakbij het Soesterveen, vinden we helaas regelmatig tuinafval", vertelt Roy Mes, toezichthouder bij Natuurmonumenten. "Mensen ziet niet altijd de gevolgen van zo'n dumping.  Het zorgt voor verrijking van de grond, waardoor brandnetels en bramen extra groeien. Ook kan het leiden tot ongewenste exoten in je natuurgebied. Zoals Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en de springbalsemien. Deze invasieve plantsoorten verdrukken de inheemse planten. Uiteindelijk gaat dat ten koste van het groen, maar ook van de dieren in het bos."

Extra toezicht

Om nieuwe dumpingen te voorkomen, houdt Natuurmonumenten de komende tijd extra toezicht samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht. Een boete voor het illegaal dumpen van (tuin)afval kost 370 euro. Help mee om de natuur schoon te houden en neem contact op als je een illegale dumping van (tuin)afval in de bossen van Op Hees ziet. Bel 030-7023300 (RUD) of 030-2303700 (Natuurmonumenten Utrecht) of mail naar [email protected].

Bladkorven in Soest

Gemeente Soest plaatst op verschillende plaatsen in de gemeente bladkorven. Klik hier voor de contactgegevens van Gemeente Soest.

Manita
Manita Brunekreef