Ga direct naar inhoud
Nieuws

Proef voor een schone Spiegelplas

24 april 2023 | Tamara Overbeek

Dit recreatieseizoen start er een proef om het zwerfafval rond de Spiegelplas in Nederhorst den Berg tegen te gaan. Bezoekers kunnen een biologisch afbreekbaar afvalzakje meenemen als zij het gebied in gaan en bij de uitgangen van het gebied in de daarvoor bestemde containers gooien/deponeren. Zo moet het voor bezoekers nog makkelijker worden om hun eigen afval, en eventueel zwerfafval, op te ruimen.

Spiegelplas

Grote ergernis

De Spiegelplas is een populaire plek voor recreanten. Zowel op als rond het water is het op zomerse dagen erg druk. Aan het einde van zo’n dag ligt er vaak overal zwerfafval. Tot grote ergernis van de heer Bob de Boers, inwoner van Nederhorst den Berg. Hij klopte daarom aan bij Natuurmonumenten en gemeente Wijdemeren voor een oplossing. Samen pakten zij deze handschoen op.

Geen prullenbakken

In natuurgebieden van Natuurmonumenten staan normaal gesproken geen prullenbakken. Wij gaan er vanuit dat bezoekers datgene wat ze meenemen naar het natuurgebied, ook weer mee naar huis kunnen nemen. Helaas blijkt dit in de praktijk niet altijd te werken. Vandaar dat  deze proef nu gestart wordt. Wethouder Ron de Haan is enthousiast over de proef: “Door het voor bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken, hopen we de hoeveelheid afval rond de Spiegelplas behoorlijk te verminderen. Zo blijft dit natuurgebied ook voor toekomstige generaties een mooie plek om te recreëren.”

Monitoring

De vuilcontainers staan in het gebied van eind april tot eind september. “Deze proef willen we graag monitoren met behulp van vrijwilligers”, vertelt Arjenne Bak, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten, “daarom doe ik hierbij graag een oproep aan lokale bewoners die regelmatig wandelen of fietsen over het Googpad om zich hiervoor aan te melden via ons mailadres [email protected]. We weten namelijk dat verscheidene mensen zich hier reeds voor inzetten.”

Waterkaart

Tegelijkertijd met deze proef is de waterrecreatiekaart voor de Spiegelplas in een nieuw jasje gestoken. De kaart wijst watersporters op de natuurwaarden in het gebied én de regels die hier gelden. Arjenne Bak: “Beide initiatieven dragen bij aan een gastvrij ontvangst, terwijl we bezoekers tegelijk bewust maken van de bijzondere natuurwaarden van dit gebied en het gedrag wat daar bij gewenst is.” De kaart wordt tijdens het schutten uitgedeeld door de sluiswachters in de Zanderijsluis.

Startmoment proef zwerfafval Spiegelplas

proef zwerfafval afvalcontainer

Arjenne Bak en wethouder Rond de Haan deponeren samen het eerste zakje afval in de afvalcontainer

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek