Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Stippels op de Stippelberg, bij De Rips

Waar: Stippelberg

Specht
1 uur 40
5 km

Over de route

***LET OP: De route is erg nat en alleen goed begaanbaar met laarzen*** De blauwe route is afgesloten. 

Laat je op de Stippelberg verrassen door de grootsheid van het natuurgebied. De wandelroute, ook aangegeven met rode paaltjes, begint bij het informatiebord van Natuurmonumenten. Het is een goed begaanbare wandelroute over brede paden door een uitgestrekt bos met een veelheid van naaldhout, dat vroeger gebruikt werd voor de mijnbouw.

De wandelroute, ook aangegeven met rode paaltjes, begint bij het informatiebord van Natuurmonumenten. Het is een goed begaanbare wandelroute over brede paden door een uitgestrekt bos met een veelheid van naaldhout, dat vroeger gebruikt werd voor de mijnbouw.

Lange wandelroute

Je kunt deze 'rode route' die door de westzijde van het natuurgebied loopt, combineren met de 'blauwe wandelroute' aan de oostkant. Dan wordt de wandeling 12 kilometer. Je ziet dan alle hoogtepunten van de Stippelberg!

Waar kun je starten

Stippelberg
Startpunt

Boswachterswoning De Rips

Wat kom je onderweg tegen?

1. De naam Stippelberg

De Stippelberg dankt zijn naam aan de talloze heuveltjes die als stippels in het landschap liggen. Deze wandelroute slingert daardoorheen. Die stippels zijn kleine stuifduinen die vroeger zijn ontstaan, toen de wind nog vat had op het zand.

Vossendrollen
Vossendrollen
Vossendrollen

2. Vossendrollen

Dieren laten allerlei sporen achter, niet alleen voetsporen, maar ook vraatsporen of uitwerpselen. Je kunt hier langs de paden soms sporen van de vos ontdekken in de vorm van vossendrollen. In het naseizoen kan je duidelijk de bessen nog in de drollen herkennen en is de ontlasting paars van het sap! In het voorjaar zijn de drollen juist grijs van de haren van de opgegeten muizen.Heide en grindAls je goed kijkt, zie je dat de ondergroei in het naaldbos vooral bestaat uit loofhout. En door op specifieke plekken bomen te kappen, wordt het bos opener en komt struikheide als een ware pionier, weer tevoorschijn. Ook zie je in het bos veel omgevallen bomen. Tijdens het vallen trekken de boomwortels zandgrond omhoog, waarin je duidelijk het grind kunt zien, dat de rivieren in de loop der tijden hier hebben afgezet.

Emmer op een paal

3. Emmer op een paal

Je wandelt hier langs D’n Blikken Emmer.Vanaf dit hoge punt werden aan het begin van de 19e eeuw landmetingen gedaan voor het kadaster. “D’n Blikken Emmer” vind je boven op de hoogste stippel. Het uitkijkpunt fungeerde later als seinpaal voor het signaleren van brand en voor bosarbeiders voor de schafttijd: door op een emmer te slaan die in een paal hing werd de lunchtijd aangekondigd. Op het informatiepaneel onderaan de heuvel lees je alles over dit punt.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes