Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Stippelberg

Stippelberg

Rust en ruimte

De uitgestrektheid van de Stippelberg verbaast mij elke keer weer. Stadse geluiden hoor je hier niet. Of je nu kiest voor een boswandeling over paden en kronkelpaadjes, of een wandeling over de mooie eiken- en beukenlanen, je staat versteld van de schoonheid van dit gebied. En heb je tijd, ontdek dan de verschillende gezichten van de Stippelberg.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Stippelberg

Over het gebied

De Stippelberg is een groot natuurgebied. Toch ligt het goed verstopt in het oosten van Brabant, bij het dorpje De Rips. Wandel in het oostelijke deel van de Stippelberg over de mooie lanen die horen bij het landhuis. En bewonder de rododendrons die het landgoed opfleuren.

Opvallend aan de Stippelberg zijn de vele heuveltjes midden in het bos. Al die ‘stippels’ zijn stuifduinen ontstaan door zandverstuivingen. De Stippelberg dankt zijn naam aan deze heuveltjes. Door bosaanplant voor de houtproductie vind je hier nu een uitgestrekt dennenbos. Maak een wandeling in dit bos over de stippels in het landschap.

D’n Blikken Emmer

Een plekje die je echt gezien moet hebben is d’n Blikken Emmer. Deze plek vind je bovenop de hoogste stippel. Maar wat kun je precies bewonderen? Op deze plek zie je een emmer bovenin een paal hangen. Nu denk je misschien, waarom een emmer? Vroeger toen de bosarbeiders mochten schaften, werd er op deze emmer geslagen. Het was ook een brandalarm, want je had er goed uitzicht op het landgoed vanaf deze plek.

 

Statige lanen en open heidelandschap

Aan de andere kant van de Stippelberg, het oostelijke deel, vind je geen stippels. Hier vind je fraaie eiken- en beukenlanen die horen bij het landhuis. Rondom deze prachtige villa in Engelse stijl bewonder je de rododendrons, krentenboompjes en andere bloemrijke struiken die het landgoed nog mooier maken. Zin om nog dieper het gebied in te duiken? Dan sta je ineens aan de rand van het bos. Hier zie je een landschap zoals de Peel er ooit uitzag. Met heide en alleenstaande vliegdennen.

Op een grote breuklijn

In het landschap op de Stippelberg kun je een tweedeling zien. Miljoenen jaren geleden ontstonden breuklijnen. Dit kwam door schuivende aardlagen. Hier op de Stippelberg hebben we de Milheezerbreuklijn, een zijtak van de Peelrandbreuk. Je kunt dit zien in het plotselinge hoogteverschil en verschil in begroeiing in het gebied.

Wandel mee

In dit natuurgebied kun je heerlijk wandelen. Trek je wandelschoenen aan en ga er op uit. Een bezoek is zeker de moeite waard. Geniet van het uitgebreide en gevarieerde landschap. En wie weet spot jij wel een van de vele spechten of reeën.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Stippelberg

Nieuws

Stippelberg

Wat wij hier doen

Wat doet Natuurmonumenten hier?

Net als veel bosgebieden in Nederland, was ook de Stippelberg een productiebos. Helaas kwam de eentonigheid van boomsoorten de natuur niet ten goede. Natuurmonumenten zorgt ervoor dat het bos natuurlijker wordt en er meer variatie in bomengroei ontstaat. Ook zorgen we voor meer open plekken en verbindingen tussen heidevelden. Hierdoor hopen we dat het beter gaat met de dieren en planten. Verder onderhouden we de paden, zorgen we voor leuke wandelroutes en bieden we natuurinformatie over de Stippelberg in het veld en online. Help jij ook een handje mee?

Help mee