Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jonge pimpelmezen uitgevlogen van de veerpont

27 mei 2019 | Chantal van Burg

Het vogelhuisje op de veerpont naar Tiengemeten was de afgelopen weken weer bewoond. Een pimpelmeespaartje bracht hierin haar kroost groot. Afgelopen weekend gingen de vogeltjes definitief van boord.

Vogelhuisje op veerpont Tiengemeten

Of het ieder jaar hetzelfde paartje is, is niet zeker. Toch vinden de vogeltjes het vogelhuisje op de pont een veilige plek. Het is onbereikbaar voor roofdieren en ook de bezoekers op de veerpont stoort ze niet. Ieder jaar zijn er jongen, dus blijkt het ook een succesvolle plek te zijn.

De pimpelmees is wat kleiner dan de koolmees en heeft een blauw petje. De koolmees heeft geen blauwe pet, maar een zwarte stropdas. De pimpelmees legt 7 tot 13 eieren per legsel en heeft 1 tot 2 legsels per jaar. De jongen zitten 18 tot 21 dagen op het nest. Zijn ze eenmaal uitgevlogen dan worden ze nog ongeveer 2 tot 3 weken gevoerd. Dit voer bestaat vooral uit insecten, rupsen en spinnen.

Mezen staan er om bekend dat ze af en toe op voor ons vreemde plaatsen gaan broeden: bijvoorbeeld in brievenbussen. Maar een nestplaats die per dag kilometers aan het reizen is, is wel heel bijzonder.

De ouders gingen niet iedere keer mee over naar Tiengemeten. Blijkbaar vertrouwden ze erop dat de veerpont altijd weer terugkwam. Inmiddels zijn de vogeltjes uitgevlogen. Wie weet komt er dit jaar nog een tweede ‘kroost’.

Pimpelmezen op veerpont Tiengemeten

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven