Ga direct naar inhoud

Opzichterswoning Tiengemeten

Gedurende lange tijd was Tiengemeten in handen van de familie Van Brienen. Zij woonde er echter niet zelf; de baron liet het eiland beheren door een opzichter.

Opzichterswoning Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten is een vanaf 1750 ingepolderde zandplaat in het Haringvliet. Gedurende lange tijd was dit grootgrondbezit in handen van de familie Van Brienen. Baron Willem Joseph van Brienen woonde er niet zelf. Hij liet het eiland beheren door zijn rentmeester. Voor het dagelijks toezicht op de gang van zaken en contact met de pachtboeren was een opzichter aangesteld.

Sluiswachterswoning

In de net ingedijkte Brienenswaardpolder werd in 1854 aan de dijk bij het haventje een opzichterswoning gebouwd voor de opzichter van de N.V. Tiengemeten. Deze opzichter bediende ook de drie sluizen op het eiland, daarom wordt de woning ook wel sluiswachterswoning genoemd.

Overnacht zelf in de opzichterswoning!

De opzichterswoning is kenmerkend door zijn eenvoud. Het heeft een dakconstructie van vrij zeldzame, gebogen Philibertspanten en is gedekt met kruispannen. De opzichterswoning is als vakantiehuis te huur voor mensen die willen genieten van de natuur en de rust op Tiengemeten.

Wil jij een nacht op Tiengemeten doorbrengen? Kijk hier voor meer informatie over de vakantiehuisjes.

Taak van de opzichter (1905)

De taak van de opzichter is: 'het repareeren van dijken en kaden, het lichten en zetten van zoden, het veeken [verwijderen van rommel als zeewier langs de hoogwaterlijn, het mollen vangen, het boenen en teren van sluizen en deuren, het slaan van palen, het opbermen van de haven, naast het lossen en zetten van steen, brikken en hout, het opmaken van glooiingen en dammen, het oppasschen der paarden, het laden van suikerpeeën', en ten slotte een reeks niet nader gespecificeerde politiediensten als onbezoldigd rijksveldwachter.

  • Bouwjaar: 1854
  • Architect: Streekeigen bouwstijl