Ga direct naar inhoud
Nieuws

Biesbosch en Haringvliet bundelen krachten en ambities

12 juli 2016 | Natascha Hokke

Nationaal Park De Biesbosch en Haringvliet gaan één groot nationaal park vormen dat het verhaal van de Nederlandse delta vertelt. Samen dingen zij mee naar de titel Nationaal Park van Wereldklasse. Voor de verkiezing dienen zij in september een plan in bij het Ministerie van Economische Zaken.

Biesbosch en Haringvliet bundelen krachten en ambities

Eenheid

De Nederlandse delta vormt al eeuwen een eenheid. De natuur is er ruig en wijds en wordt gedomineerd door het water. Het samenspel tussen mens en water is er overal zichtbaar. Van de sluizen in het Haringvliet tot de Zuiderwaterlinie en Slot Loevestein. Van Tiengemeten en de Biesbosch tot aan de molens van Kinderdijk. De Nederlandse delta vormt een internationaal kruispunt voor mens en dier. Er verblijven miljoenen trekvogels en –vissen en even zoveel toeristen. Er leven bevers en zeearenden en er wonen en werken meer dan 3 miljoen mensen.

placeholder

Fotograaf: Ina Becker

Samenhang

Eén nationaal park biedt sterkere kansen voor ontwikkeling van natuur, recreatie en economie. Door samenhang te creëren in de programma's en ambities van de deelgebieden ontstaat een natuurgebied met een variëteit en kwaliteit die voor Europese begrippen ongekend is. Door verbindingen over water en land verder te verbeteren, wordt het gebied nog beter te beleven en te benutten. Als één groot nationaal park heeft de Nederlandse delta veel meer te bieden aan nationale en internationale bezoekers en aan bewoners en ondernemers. Gedeputeerde Han Weber van de Provincie Zuid-Holland is enthousiast over het initiatief: "Bezoekers zijn de beste ambassadeurs voor behoud van natuur. De titel Nationaal Park van Wereldklasse zorgt voor bredere bekendheid en meer bezoekers. Het mes snijdt aan twee kanten: meer bezoekers en betere bescherming."

Samenwerking

De partners in het plan zijn:

Zij zoeken nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen in overheidsland en het bedrijfsleven. Voor de ontwikkeling van het gebied als internationaal toeristische trekpleister is de betrokkenheid en stelselmatige inbreng van bestuurders, bedrijven en bewoners nodig. Dick Verheijen van het Parkschap: "Wij gaan de komende maanden met partijen in gesprek. Wij vragen ze mee te denken en initiatieven en ideeën uit te werken die de ambities versterken. De Nederlandse delta vormen we met elkaar."

Publieksverkiezing

Nationale Parken van Wereldklasse is een programma van het Ministerie van EZ waaraan een publieksverkiezing is verbonden. Vóór 15 september 2016 zullen de partners hun plan voor de Nederlandse delta inbrengen. In oktober mag het publiek zijn stem uitbrengen op de gebieden die door de vakjury zijn geselecteerd.

placeholder

Canadese guldenroede (Solidago canadensis), Composieten (Asteraceae), Asterales, Tweezaadlobbigen (Magnoliopsida), flora, guldenroede - Tiengemeten, Zuid-Holland, Nederland, Europa

Fotograaf: Pauline Joosten

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter