Ga direct naar inhoud
Nieuws

Defensie ondersteunt Korendijk bij calamiteiten Tiengemeten

10 juli 2015 | Natascha Hokke

Calamiteitenvervoer naar natuureiland Tiengemeten wordt vanaf dit weekend tot uiterlijk donderdag uitgevoerd door een schip van defensie.

Defensie ondersteunt Korendijk bij calamiteiten Tiengemeten

Unieke plek

Tiengemeten, een natuureiland beheerd door Natuurmonumenten, is een unieke plek in de gemeente Korendijk. Op het eiland zijn zes woningen permanent bewoond en zijn tien woningen in gebruik als tweede huis of vakantieverblijf. Het eiland biedt ook ruimte voor zorgboerderij ‘De Idahoeve’ met 26 appartementen.

Daarnaast zijn er van dinsdag tot en met zondag een aantal voorzieningen voor recreanten geopend. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan:

Op zonnige dagen wordt het eiland druk bezocht door recreanten. Bezoekersaantallen van 500 personen zijn geen uitzondering.

Vervoer naar het eiland

Veerpont St. Antonius van Natuurmonumenten zorgt voor het vervoer van bewoners, bezoekers en, indien noodzakelijk, calamiteitenvoertuigen van en naar het natuureiland. Voor het transport van calamiteitenvoertuigen zoals brandweerwagens en ambulances is het eiland afhankelijk van de St. Antonius.

Strenge eisen

Gezien de zwaarteklasse van het water dat bevaren wordt, het zgn. Vuile Gat, worden er strenge technische eisen gesteld aan het schip. De St. Antonius is in Nederland het enige, gekeurde schip dat in dergelijk water mag varen en dat ook voertuigen kan overzetten in de omstandigheden rondom Tiengemeten. Voor personenvervoer zijn er meerdere alternatieven.

placeholder

TiengemetenFotograaf: Pauline JoostenBron: Natuurmonumenten

Helpende hand van defensie

De St. Antonius moet maandag 13 juli naar de werf i.v.m. een aantal reparaties aan o.a. de aandrijving en de besturing van het schip. Defensie stelt gedurende de periode dat de St. Antonius op de werf is een LCU (landing craft utility) en personeel van het Corps Mariniers beschikbaar. De LCU is in staat om meerdere (brandweer)voertuigen gelijktijdig naar Tiengemeten te vervoeren.

placeholder

Bron: Royal Netherlands NavyVoordat het LCU operationeel ingezet wordt, zorgen hulpdiensten en defensie dat zij op elkaar ingespeeld zijn om adequaat te kunnen handelen en een veilige overtocht te garanderen ten tijde van een incident. Om die redenen wordt er direct na aankomst van het vaartuig op zondag 12 juli proefgedraaid.

Eerdere samenwerking

In het kader van ‘Samen Sterker’ is er in november 2013 door onder andere Defensie geoefend met het ontruimen van het eiland Tiengemeten. Naar aanleiding van de samenwerking met defensie in dit oefenscenario heeft de gemeente Korendijk een verzoek gedaan om ondersteund te worden voor het calamiteitenvervoer naar Tiengemeten.

De gemeente Korendijk en Natuurmonumenten zijn blij met de ondersteuning door defensie in deze unieke situatie. Op deze manier kan de veiligheid ook in de toekomst gewaarborgd worden!

Word fan van Tiengemeten op facebook

Meer weten over natuureiland Tiengemeten? Like Tiengemeten op Facebook!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter