Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste lepelaars weer terug op natuureiland Tiengemeten

11 maart 2016 | Natascha Hokke

Na een lange reis uit het zuiden zijn de eerste lepelaars weer terug in ons land. Ook op natuureiland Tiengemeten in het Haringvliet zijn de eerste vogels met die o, zo kenmerkende snavel al gesignaleerd.

Eerste lepelaars weer terug op natuureiland Tiengemeten

Grootste deel broedt in Nederland

Met zijn tropische uiterlijk is het lastig in te denken dat de lepelaar in het voorjaar en de zomer toch het liefste in de moerassen van West-Europa vertoeft. Sterker nog, in Nederland broedt zelfs het grootste deel van de West-Europese populatie. “Dit maakt dat wij een belangrijke verantwoordelijkheid voor deze soort hebben”, zegt boswachter Helma Braat.

Van Quackjeswater naar restaurant Tiengemeten

De lepelaars van de broedlocatie in Quackjeswater in Voornes Duin komen naar Tiengemeten om voedsel te zoeken. Zeker als de jonge lepelaars zijn uitgevlogen. Op het natuureiland kunnen de vogels opvetten voor hun lange reis naar het zuiden. In het lage water ‘lepelt’ de vogel zijn maaltijd bij elkaar. Op de menukaart staan onder andere insecten, larven en kleine visjes.

placeholder

Lepelaar (Platalea leucorodia) - Tiengemeten, Zuid-Holland, Nederland, Europa Fotograaf: Dirk Dekker Bron: Natuurmonumenten

Deze lepelaar zoekt naar eten op het natuureiland Tiengemeten.

Warm winterverblijf

Een klein aantal lepelaars overwintert in Nederland, maar de meeste vogels brengen de winter door in het warme zuiden van Europa en West Afrika. Na de winterperiode komen ze terug naar Nederland om te broeden. De eerste lepelaars zijn vaak degene die in Zuid-Europa overwinterd hebben. De exemplaren uit West-Afrika zullen binnen enkele weken verschijnen.

Zelf lepelaars spotten?

Kom eens naar Tiengemeten en maak een mooie wandeling door Wildernis. Langzaamaan komen er steeds meer verschillende zomergasten aan op het eiland Tiengemeten.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter