Ga direct naar inhoud
Nieuws

Expositie Swim, Fish, Swim in Natuurhistorisch Museum Rotterdam

08 januari 2018 | Chantal van Burg

Van 17 maart tot en met 28 oktober 2018 kun je bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam terecht bij de expositie en het spel Swim, Fish, Swim!

Zalm - Swim, Fish, Swim

Expositie en spel

Van 17 maart tot en met 28 oktober 2018 kun je bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam terecht bij de expositie en het spel Swim, Fish, Swim! Hier zie je hoe waterveiligheid en herstel van natuur hand in hand gaan en hoe de kwaliteit van leven van mens en dier samenhangt. Welkom terug haring, steur en zalm! Expositie en spel gaan na oktober, net als trekvissen, op reis door Europa.

Organisatoren

Swim, Fish, Swim!, een productie van Haarlemamsterdam, wordt met steun van de Nationale Postcode Loterij mede mogelijk gemaakt door Droomfondsproject Haringvliet, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en het Wereld Natuur Fonds.

Haringvlietdam op een kier

Lang stootten trekvissen hun neus tegen de deuren van de Haringvlietsluizen, die sinds 1971 de waterveiligheid waarborgen. Ze konden er niet meer door! Het voor flora en fauna zo belangrijke overgangsgebied tussen zoet en zout water verdween. Met het regelmatig op een kier zetten van de sluizen komt daar in september 2018 verandering in.

Ooit zwommen elften, palingen, steuren en zalmen ongestoord tussen Noordzee en grote rivieren als Rijn en Maas heen en weer. De ene trekvis doorkruiste ons land om eitjes te leggen hoog in de Zwitserse Alpen, de andere kwam juist uit die bergen stroomafwaarts om op zee te paaien. Het Haringvliet wordt weer één van de belangrijkste toegangspoorten van onze dynamische delta.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven