Ga direct naar inhoud
Nieuws

Interview vrijwilligers Speelnatuur Tiengemeten: Fluitend naar huis!

17 maart 2015 | Natascha Hokke

Natuurmonumenten heeft sinds de opening van Speelnatuur Tiengemeten al 50.000 bezoekers ontvangen. En het speelterrein wordt steeds populairder. Kees Wisse uit Oud Beijerland en Peter Impens uit het Brabantse Heijningen zijn vanaf het begin actief als vrijwilliger in Speelnatuur. Zij doen het werk met veel plezier. Peter is tevens groepsleider van het team dat bestaat uit 30 vrijwilligers. En het team is nog niet compleet. Vooral in de vakantieperiode, als het natuurspeelterrein de hele week geopend is (behalve op maandag) zijn extra vrijwilligers meer dan welkom. Maar ook in het voor- en najaar, als de scholen koers zetten naar Tiengemeten, is er volop leuk werk voor vrijwilligers.

Interview vrijwilligers Speelnatuur Tiengemeten: Fluitend naar huis!

Peter is tevens groepsleider van het team dat bestaat uit 30 vrijwilligers. En het team is nog niet compleet. Vooral in de vakantieperiode, als het natuurspeelterrein de hele week geopend is (behalve op maandag) zijn extra vrijwilligers meer dan welkom. Maar ook in het voor- en najaar, als de scholen koers zetten naar Tiengemeten, is er volop leuk werk voor vrijwilligers.

Nieuwe energie

Kees Wisse en Peter Impens zijn in hun werkzame leven leerkracht geweest. Van hun job als vrijwilliger in Speelnatuur genieten ze elke keer weer. Ze vinden het erg leuk om met kinderen om te gaan. “Kinderen een leuke dag bezorgen in de natuur is eigenlijk het ideale vrijwilligerswerk voor mij”, zegt Kees. “De kinderen geven mij nieuwe energie. De dag in Speelnatuur zit vol mooie momenten. In de ochtend is het terrein het domein van vogels, vlinders en hazen. En als je na sluitingstijd door de speelnatuur loopt, zie je overal nog de sporen van de kinderen; vindingrijke creaties waar ze urenlang aan gewerkt hebben. Een hut, een dammetje of een vlot. Of een heuse modderglijbaan. Prachtig! Na een dag vrijwilligerswerk in Speelnatuur fiets ik altijd fluitend naar huis.”

placeholder

Fotograaf: Janko van Beek
Bron: Natuurmonumenten

Verantwoording durven nemen

Peter Impens is groepsleider van het vrijwilligersteam. “Ik ben een soort regisseur,” vertelt hij lachend. "En ik voel me in deze rol als een vis in het water. Ik ben het gewend om verantwoording te nemen en te dragen en dat doe ik graag. Zeker als het om kinderen gaat. Ook neem ik graag het voortouw. Jarenlang heb ik voor de klas gestaan. Ik had de hele dag kinderen om mij heen en werkte in een team. Ik woon buitenaf aan een dijk. Ik vind het fijn om in mijn moestuin te werken, maar contact met mensen is ook belangrijk voor mij. Dus toen de dag van mijn pensioen naderde, heb ik contact gezocht met Natuurmonumenten voor vrijwilligerswerk in Speelnatuur Tiengemeten.”

 

placeholder

Fotograaf: Janko van Beek Bron: Natuurmonumenten

Saamhorigheid

“Wat mij zo aanspreekt in het vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten is de groepsgeest, de saamhorigheid”, vertelt Kees. “Iedere vrijwilliger binnen het team heeft de intentie om er iets goeds van te maken. Om grote en kleine bezoekers een leuke dag te bezorgen. Natuurlijk kom je ook wel eens voor verrassingen te staan. Dan moet je improviseren. Maar iedereen zet zich volop in om de taken goed uit te voeren. En als ik dan na afloop het gastenboek lees dan word ik echt geraakt door de teksten van de kinderen. Van Melanie Vrijland uit Hoogkarspel bijvoorbeeld die schreef: “Hoi, het is hier echt superleuk! Ik hoop dat dit nog lang blijft bestaan en dat ik hier nog eens terug kom.” Of Angela: “Het is hier zo leuk. Ik wil hier wel wonen.”

“Ik vind het verrassend om te zien hoe creatief en vindingrijk kinderen zijn. In de natuur kunnen kinderen spelenderwijs hun grenzen verleggen. Het kind ‘ontvouwt zich’ als het ware. Ze leren samenwerken, overleggen met elkaar."

Kees Wisse, vrijwilliger Speelnatuur Tiengemeten

Natuurtalent

Volgens Peter is Kees een echt natuurtalent. Kees moet daar om lachen, maar als hij begint te vertellen over zijn vrijwilligerswerk dan begrijp je wel wat Peter bedoelt. Want waar het hart vol van is daar loopt de mond van over. “De relatie mens en natuur heeft mij altijd al geboeid”, vertelt Kees. “Ik vind het verrassend om te zien hoe creatief en vindingrijk kinderen zijn. In de natuur kunnen kinderen spelenderwijs hun grenzen verleggen. Het kind ‘ontvouwt zich’ als het ware. Ze leren samenwerken, overleggen met elkaar. Ouders zeggen wel eens dat ze hun kinderen in Speelnatuur op een andere manier zien, ze gaan als ‘andere kinderen ‘van het eiland af. Dat is een verademing ten opzichte van het spel op de tablet waarbij ze zichzelf meer opsluiten en individueel bezig zijn. Je ziet ook wel eens dat ouders zelf het slechte voorbeeld geven. Sommigen hebben meer aandacht voor hun mobiele telefoon dan voor het spel van hun kind. Zelfs in Speelnatuur. Dat is jammer. Gelukkig komt dat niet vaak voor”.

placeholder

Kees en Peter aan het werk in Speelnatuur Tiengemeten.

Bezorgd

Kees geeft aan dat hij in het eerst jaar dat Speelnatuur open was zich ook wel eens zorgen heeft gemaakt. Voor niets, bleek achteraf. Kees: “Op een mooie zomerdag waren er zeker zo’n 300 kinderen aan het spelen. Ik maakte me wat zorgen omdat het zo rustig was. Ik hoorde geen geschreeuw, er was geen ‘drukte’. Ik vroeg me af of alles wel goed ging. Toen ik een kijkje ging nemen was ik al snel gerust gesteld: de kinderen waren gewoon lekker aan het spelen. Sommige alleen, anderen in groepjes. Groot en klein door elkaar. Met de natuur en het water als enig spelelement. Dat moment zal mij nog lang bij blijven.”

Ook vrijwilliger worden?

Mensen die vrijwilliger willen worden kunnen contact opnemen met Lineke ten Bokum van Natuurmonumenten via:

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter