Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jelle Reumer 'writer in residence' op natuureiland Tiengemeten

01 september 2016 | Astrid Schoenmaker

Geïnspireerd door de natuur zal Reumer schrijven over de beroemde Amerikaanse natuurbeschermer en filosoof Henry David Thoreau.

Jelle Reumer 'writer in residence' op natuureiland Tiengemeten

“Tiengemeten is letterlijk en figuurlijk een eiland van rust en stilte pal onder de rook van de Randstedelijke hectiek. Er is geen fijnere plek denkbaar om in alle rust te werken aan een boek over de grondlegger van de natuurfilosofie”, aldus Reumer.

Henry David Thoreau

Jelle Reumer gaat werken aan een essaybundel over en door de beroemde Amerikaanse natuurbeschermer en filosoof Henry David Thoreau (1817 - 1862). De essayisten Johan van de Gronden (filosoof, ex-CEO WNF-Nederland), Harm Piek (de 'huisfilosoof' van Natuurmonumenten) en Norbert Peeters (bioloog en filosoof) werken mee aan zijn boek. Directe aanleiding is de tweehonderdste geboortedag van Thoreau, die op 12 juli 1817 werd geboren.

Er ligt een directe relatie tussen Thoreau en latere natuurbeschermers zoals Jac. P. Thijsse, de oprichter van de Vereniging Natuurmonumenten, eigenaar en beheerder van het natuurgebied Tiengemeten. Thoreau staat aan de wieg van de natuurbeschermingsgedachte en inspireerde en inspireert velen. Hij is in de Verenigde Staten een beroemdheid, maar in Nederland tamelijk onbekend. Daar moet volgens Jelle Reumer wat aan gebeuren.

Jelle Reumer

Jelle Reumer studeerde biologie en was gedurende 28 jaar directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Tegenwoordig is hij werkzaam als hoogleraar paleontologie (en wetenschapscommunicatie) aan de Universiteit Utrecht en is daarnaast essayist en vaste columnist bij dagblad Trouw en auteur van een dozijn boeken over biologische en paleontologische onderwerpen, zoals "De mierenmens", "De vis die aan land kroop", "Wildpark Rotterdam" en binnenkort "Kijk waar je loopt!". Hij is regelmatig op de radio te horen, onder andere bij Vara's Vroege Vogels.

 

placeholder

Fotograaf: Dirk Dekker Bron: NatuurmonumentenTiengemeten

Natuureiland Tiengemeten van Natuurmonumenten is het allerlaatste echte eiland in Zuidwest-Nederland. Een veerpont brengt bezoekers naar een eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland. Tien jaar geleden is het hele eiland omgevormd van landbouwgrond naar natuur. Aan de zuidkant is een gat in de dijk gegraven; een groot deel van het eiland staat nu dagelijks onder invloed van de rivier. Verderop staat het water stil en ontstaat een uitgestrekt moeras.

In de oudste polder van het eiland herstelt Natuurmonumenten het oude cultuurlandschap. De geschiedenis is herkenbaar gebleven in het landschap; historische gebouwen zijn behouden en hersteld. De variatie in landschappen zorgt voor een grote rijkdom aan planten en dieren. Tiengemeten ligt midden in de machtige delta van Zuidwest-Nederland, waar Rijn, Maas en Schelde uitmonden in zee.

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan