Nieuws van de boswachter

Spectaculaire film De IJsvogel vrijdag op NPO1

16 november 2015 | Natascha Hokke

Het is een flits van het helderste blauw wat je in de Nederlandse natuur kunt tegenkomen. Je beseft direct: een ijsvogel. Maar tijd om de vogel goed te bestuderen, word je vaak niet gegund. Filmmaker Cees van Kempen gunt je die belevenis wel.

Spectaculaire film De IJsvogel vrijdag op NPO1

Hij maakte spectaculaire beelden van dit bijzondere vogeltje met een tropisch uiterlijk in natuurgebied Slikken van de Heen, beheert door Natuurmonumenten. De film De IJsvogel kun je vrijdag 20 november gewoon vanaf de bank kijken. De film wordt om 21.30 uur uitgezonden op NPO1.


IJs is grootste vijand


Doordat Nederland een paar strenge winters na elkaar heeft gehad, ging het een aantal jaar heel slecht met de ijsvogel. Boswachter van Natuurmonumenten Helma Braat: ‘De ijsvogel doet zijn naam geen eer aan. Je zou het niet verwachten, maar ijs is zijn grootste vijand. Met dichtgevroren water kan hij namelijk geen vis meer vangen.' De zachte winters van de afgelopen jaren hebben gelukkig veel goeds gedaan voor de vogel. 'Je ziet ze regelmatig aan het Haringvliet, bij de pont naar natuureiland">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/tiengemeten">natuureiland Tiengemeten. Maar dus ook in Slikken van de Heen waar Cees van Kempen deze prachtige beelden heeft geschoten. Ik moet eerlijk zeggen: toen ik de film voor het eerst zag, had ik echt kippenvel!'


Kijktip!

Vrijdagavond 20 november om 21.30 uur wordt De IJsvogel uitgezonden bij VARA op NPO1. 'Kijken hoor, het is een natuurbeleving vanaf je luie bank!'


Portretten van dieren die het weer goed doen


Cees van Kempen maakte ook portretten van de bever en de torenvalk. Allemaal dieren die aanzienlijk in aantal waren afgenomen, maar het nu weer goed doen in de Nederlandse natuur. Ook deze films zijn binnenkort te zien op de Nederlandse televisie.


  • Vrijdag 27 november om 21.30 uur op NPO1 - De Torenvalk

  • Vrijdag 4 december om 21.30 uur op NPO1 - De Bever

placeholder

10. IJsvogel poetst de veren - Nathan VinkFotograaf: Nathan Vink

Boswachter op het Rotterdamse platteland
Natascha Hokke

Boswachter

logo