Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tip! Film over jonge beverfamilie op Tiengemeten

30 november 2015 | Natascha Hokke

Al een aantal keer hebben bevers op natuureiland Tiengemeten succesvol een gezinnetje groot weten te brengen. Maar hoe ziet het dagelijkse leven van het grootste knaagdier van ons land en van Europa er eigenlijk uit? Filmmaker Cees van Kempen geeft je een inkijkje in het reilen en zeilen van familie bever op natuureiland Tiengemeten van Natuurmonumenten. Kijk hier terug!

Tip! Film over jonge beverfamilie op Tiengemeten

Tiengemeten: thuis voor de bever

De bever heeft op het eiland Tiengemeten meerdere beverburchten gebouwd: bij de boerderijruïne, in de Weelde en zijn allereerste burcht bouwde het dier in 2013 aan de zuidkant van het eiland vlakbij de inlaat. Het water van het Haringvliet stroomt op die plek de Wildernis in en uit. Boswachter Helma Braat van Natuurmonumenten vertelt: “De beverburcht vlakbij de inlaat aan de zuidkant, is inmiddels uitgegroeid tot een imposant bouwwerk van wilgentakken, waterplanten en modder. Indrukwekkend om te zien. Overal laat de bever zijn sporen na. Je ziet afgeknaagde takken, snippers hout, glij- en sleepsporen.”

Cees van Kempen filmde de meeste shots in de buurt van de inlaat. Hij maakte spectaculaire en ontroerende beelden van de moederbever met haar jongen op eiland Tiengemeten, beheerd door Natuurmonumenten.

Kijktip!

Heb je De Bever bij VARA op NPO1 gemist? Kijk hier de aflevering terug via Uitzending Gemist."Kijken hoor, het is een natuurbeleving vanaf je luie bank!"

Portretten van dieren die het weer goed doen

Cees van Kempen maakte ook portretten van de ijsvogel de torenvalk. Allemaal dieren die aanzienlijk in aantal waren afgenomen, maar het nu weer goed doen in de Nederlandse natuur. Ook deze films waren te zien op de Nederlandse televisie. Kijk ze hier terug:

placeholder

Door Luc Hoogenstein (Saxifraga) Fotograaf: Luc Hoogenstein Bron: Saxifraga

Loop de beverwandelroute op Tiengemeten

Wil jij beversporen zoeken op het eiland? Ben jij benieuwd of wil je meer leren over het grootste knaagdier van Europa? Wandel eens de beverwandelroute op Tiengemeten!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter