Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wintergasten op Tiengemeten; prachtig van dichtbij

18 november 2015 | Natascha Hokke

Najaar en winter: donkere, sombere dagen, gehuld in opgetrokken mist en anders bedekt met een laag regen. Of is dit generaliserend? Ook de overwinteraars kunnen niet aan het beeld ontkomen dat ze grauw, grijs en saai overkomen. Schijn bedriegt, want wàt een indrukwekkende verenkleden hebben veel eenden en andere vogels als je ze van dichtbij bekijkt!

Wintergasten op Tiengemeten; prachtig van dichtbij

Het hele jaar door een vogelparadijs

Tiengemeten is het hele jaar door een echt vogelparadijs. In de zomer waadt de lepelaar door het water op zoek naar waterbeestjes en zoekt de grutto in het gras naar insecten. Wanneer het kouder wordt, trekken de vogels die van warmte houden naar het zuiden. Sommige vogels zoals ganzen en eenden overwinteren juist in Nederland. Zij komen vanuit het hoge noorden naar ons land om hier een relatief zachte winter door te maken.

Hieronder een overzicht van de overwinteraars die je op natuureiland Tiengemeten met gemak kunt tegenkomen!

Smient

Hoor jij een fluitend gebabbel over het open water van Tiengemeten? Dit zijn grote groepen smienten! De opvallende eend die al van verre te horen is, komt in de winter met duizenden tegelijk naar het natuureiland. Ze komen vanuit Siberië hier naartoe om de snijdende kou van het hoge noorden te ontlopen. De mannetjes zijn goed te herkennen aan de donkerbruine kopjes met de lichte vlek boven de snavel. Kom niet te dicht bij, want als één smient schrikt, gaan ze allemaal de lucht in!

placeholder

De woerd maakt zijn omgeving duidelijk dat dit zijn vrouwtje is.

Fotograaf: Kees Venneker

placeholder

Fotograaf: Piet Munsterman

Bron: SaxifragaPijlstaart

De pijlstaart is een typische vogel waar je direct aan ziet hoe hij aan zijn naam komt! Gracieus vliegt hij door de lucht. Zijn kleuren zwart, wit en grijs zijn alles behalve saai.

Wintertaling

Duizenden wintertalingen brengen de winterperiode door op Tiengemeten. Pas zag vogelaar Rob Burgmans er 2.200 op de plas! Maar, kijk eens goed naar het verenkleed van een enkele wintertaling. Wat een prachtige combinatie van prints heeft deze eend. Het voelt bijna Afrikaans aan!

placeholder

Fotograaf: Piet Munsterman

Bron: Saxifraga

placeholder

Grote zilverreiger

Het hele jaar kun je grote zilverreigers op het natuureiland tegenkomen. Maar in de winter komen er ook nog eens exemplaren om hier te overwinteren, waardoor er grote aantallen op Tiengemeten zitten. Door zijn hagelwitte verschijning is de zilverreiger al van veraf te herkennen.

Roerdomp

Zie jij in het riet iets bewegen? Kans dat dit een roerdomp is. De roerdomp is een schuwe reigerachtige die zich door zijn camouflagekleuren enorm goed weet te verbergen. Bij gevaar neemt deze vogel zijn bekende ‘paalhouding’ aan waarbij de kop omhoog wordt gestrekt. Hierdoor is hij nauwelijks te zien in het riet. De roerdomp versterkt het effect nog eens door met zijn kop mee te bewegen met het riet.

placeholder

Fotograaf: Sylvain Fleur

Bron: Natuurmonumenten

Ontdek Tiengemeten!

Wil jij van de eerste wintergasten komen genieten op Tiengemeten? Wandel de route rondom wildernis of ga eens mee met een ervaren gids.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter