Ga direct naar inhoud
Nieuws

Diploma voor Kortenhoefse natuurboer

28 november 2017 | Olga Ekelenkamp

Natuurmonumenten feliciteert eerste natuurboer in de Vechtplassen die cursus 'Natuurbeheer en Ondernemerschap' succesvol heeft afgerond.

Diploma voor Kortenhoefse natuurboer

Natuurbedrijfsplan

De laatste stap in het behalen van het diploma was het presenteren van een natuurbedrijfsplan. “Ik heb een plan gepresenteerd over hoe Natuurmonumenten en natuurboeren op een goede manier kunnen samenwerken,” legt Kemp uit. “Natuurdoelen behalen kan op verschillende wijzen. Het gaat erom dat je naar de beste manier zoekt voor zowel de boeren als de natuur. Daarnaast moet je met elkaar blijven praten en respect en begrip voor elkaar kunnen opbrengen.” Niet voor niets is één van de opleidingsdoelen dat boeren en natuurbeschermers dezelfde taal gaan spreken om elkaar beter te begrijpen.

Win-winsituatie

Natuurinclusief boeren in een natuurgebied is alleen kansrijk als beide partijen er baat bij hebben. “Er moet echt sprake zijn van een win-winsituatie”, aldus Kemp. “Als veehouder gebruik ik het gras uit het natuurgebied als hooi voor de koeien. Doordat ik het natuurgebied maai en het maaisel gebruik als voer, bespaart Natuurmonumenten tegelijkertijd op de beheerkosten van het gebied. Anders hadden ze een loonwerker het werk moeten laten doen!”

Kruiden

In anderhalf jaar tijd heeft Kemp behoorlijk wat waardevolle kennis opgedaan. Bijvoorbeeld over kruiden: “Veel boeren zien alles wat geen Engels raaigras is als onkruid. Er zijn natuurlijk probleem-kruiden, zoals lidrus en ridderzuring, die schadelijk kunnen zijn voor het vee. Maar er zijn ook kruiden, die wél welkom zijn. Zo is de Spaanse ruiter, een zeldzame distelsoort, een indicator een gezonde bodem en een hoge natuurkwaliteit.”

Pilotgroep

Kemp nam deel aan de landelijke pilotgroep, die de vernieuwde versie van het cursusprogramma volgde. “De deelnemers kwamen uit heel het land, zoals Terschelling en Lage Zwaluwe. Het was interessant om te horen waar mijn collega’s tegen aanliepen.” De lessen werden verzorgd door verschillende docenten. “Omdat het een pilot was, waren veel leraren en boswachters nieuwsgierig naar de lessen. Soms zaten er meer docenten in de klas dan leerlingen”, vertelt Kemp. Het cursusprogramma is ontwikkeld door Stichting vangroenewaarde in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Aeres Hogeschool Dronten en HAS Den Bosch. Meer info is te vinden op www.vangroenewaarde.nl

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp