Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten verwelkomt natuurboer op Velhorst

04 december 2018 | Anouk Ballot

Arjen van Buuren is na een uitgebreid selectieproces de uitgekozene om op landgoed Velhorst te gaan boeren. Als natuurboer wel te verstaan. Vrijdag 30 november vond de ondertekening plaats met een trotse directeur van Natuurmonumenten en een enthousiaste boer, onder toeziend oog van vele buurtjes.

De nieuwe natuurboer Arjen van Buuren met zijn vrouw Winny voor hun nieuwe boerderij op Velhorst

Grote belangstelling

Voor de nieuwe natuurboer op Velhorst die we afgelopen jaar zochten, mochten we rekenen op grote belangstelling. Zo waren er ruim 100 aanwezigen uit het hele land op de kijkdag eind april. Een groot aantal leverde ook een plan in. Daaruit zijn 5 geïnteresseerden gekozen om hun plan verder uit te werken en verder mee te praten. Uit deze goede ideeën, visies en enthousiaste bedrijfsplannen kwamen we uit bij 1 partij, geheel toevallig een buurman van Velhorst, Arjen van Buuren.

Inspirerend voorbeeld voor biologische landbouw

Zijn plan geeft het beste invulling aan de kaders die door Natuurmonumenten zijn gesteld en het gewenste grondgebruik. Vooral zijn kennis van de biologische landbouw en de verwevenheid met het onderwijs worden gewaardeerd. Hierdoor kan hij voor vele studenten en andere boeren een inspirerend voorbeeld zijn voor een duurzame vorm van landbouw. Samen met Arjen kan Natuurmonumenten de komende jaren toewerken naar de gewenste invulling van Velhorst.

Arjen heeft op dit moment een aardappel veredelingsbedrijf en werkt daarnaast als docent aan Agrarische Hoge School Aeres te Dronten. Hij gaat in 2019 starten met een gemengd bedrijf op Velhorst met schapen, vleeskoeien, aardappelen en diverse gewassen. Op termijn zal hij zijn intrek gaan nemen op Velhorst 6, de voormalige boerderij van Hiddink. Voor Velhorst 3 wordt over een andere invulling nagedacht.

Meer informatie over Vrienden van de Velhorst vind je hier.

Anouk Ballot
Anouk Ballot