Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een goede balans tussen natuur beschermen en beleven

25 augustus 2023 | Miranda Fieret

Midden in de natuur, dicht bij huis: de werkplek van Natuurmonumenten-medewerker Tamara Langeveld is ideaal en staat op Visdonk. Dit gevarieerde gebied met bossen, historische lanen, oude houtwallen en het Rozenven is favoriet bij natuurliefhebbers én sporters. “We zorgen voor een goede balans tussen het beschermen en beleven van de natuur. Iedereen mag hier komen sporten en recreëren op de daarvoor bestemde paden. Bij een groep van meer dan 20 personen en bij georganiseerde (betaalde) activiteiten/evenementen heb je een vergunning nodig. Daarvoor gelden speciale afspraken en mijn werk is o.a. het beantwoorden van aanvragen hiervoor.”

Tamara op Landgoed Visdonk

Tamara werkt als ondersteunend medewerker bij Natuurmonumenten West-Brabant. Een van haar taken is het beantwoorden van toestemming aanvragen voor een evenement in de natuur. “Het gaat vaak om sport in clubverband, maar het kan ook bijvoorbeeld een huwelijksvoltrekking zijn. Iedereen die iets wil organiseren in de gebieden van Natuurmonumenten moet hiervoor landelijk een toestemming aanvragen. Die voor West-Brabant komen dan bij mij terecht. Samen met onze boswachters en ecologen bekijken we of de activiteit niet teveel belasting voor de natuur, omwonenden en bezoekers oplevert. Een toestemming aanvragen brengt kosten met zich mee, omdat we extra werkzaamheden verrichten. Vergelijk het maar met het huren van een zaal.”Voorwaarden onlangs aangepast

Natuurmonumenten krijgt steeds vaker de vraag of een bepaalde activiteit mag plaatsvinden in onze gebieden, en in sommige gevallen kan dit. Daarnaast willen we de natuur niet teveel belasten, vandaar dat de voorwaarden voor het organiseren van een evenement onlangs zijn aangepast. Tamara: “Uitgebreide informatie hierover vind je op de landelijke webpagina (zie hieronder). Bij het beantwoorden van de mails die bij mij terecht komen, wil ik als gastvrij visitekaartje fungeren, de aanvrager een goed gevoel geven en samen met mijn collega’s op zoek gaan naar een passende oplossing. Want die is er in veel gevallen zeker, ook in de natuur. Met de naburige Atletiek- en Recreatiesport Vereniging THOR bijvoorbeeld hebben we al jaren goede vaste afspraken. Ook voor individuele bezoekers zijn er extra mogelijkheden op Visdonk. Zo kun je o.a. gebruik maken van een speeltuin, een trimbaan, een gedeelte waar honden los mogen lopen (met hondenspeeltuin) en speciale ruiter- en mountainbikepaden.“Dit werk past echt bij mij”

Tamara houdt van haar werkzaamheden, die elke dag weer anders zijn. “Deze functie past echt bij mij. Ik houd van het buitenleven en hardlopen. Deze achtergrond is soms handig bij het je kunnen verplaatsen in de aanvrager of bezoeker met wie ik contact heb. Het is heerlijk om te kunnen werken op Visdonk, daar waar ik samen met mijn zoontjes zelf vaak recreëer. We hebben een team van fijne collega’s en mijn werk is heel gevarieerd. Ik help ook bij de door ons zelf georganiseerde evenementen, zoals Open Monumentendag en vrijwilligersdagen. Verder beantwoord ik o.a. de vragen van bezoekers en omwonenden die rechtstreeks bij ons binnenkomen. En ondertussen kom ik steeds meer te weten over de natuur, waar we het ten slotte samen met onze vele vrijwilligers allemaal voor doen.”Jouw activiteit of evenement bij ons organiseren?

Bekijk de uitgebreide info op www.natuurmonumenten.nl/toestemming en vraag hier je toestemming aan.

Kom je zelf wandelen, fietsen of sporten op Visdonk? Bekijk hier het gebied en onze routes.

 

Foto en tekst: Ans Goorden

Miranda Fieret
Miranda Fieret