Nieuws van de boswachter

Extra nestkastjes op Visdonk

20 februari 2020 | Miranda Fieret

Met het broedseizoen in aantocht, hangen de boswachters van Natuurmonumenten nestkastjes op voor koolmeesjes. Inmiddels zijn er zo’n twintig bij geplaatst op Landgoed Visdonk. De koolmees is een graag geziene gast in het bos omdat dit vogeltje de eikenprocessierups opeet.

nestkast

Je kreeg er vorig jaar al de kriebels van bij de gedachte: de eikenprocessierups. Het beestje zorgt in de lente en zomer voor veel overlast. De rups heeft namelijk ‘brandharen’. Deze haren worden bij bedreiging afgeschoten en kunnen jeuk, uitslag, zwellingen en rode ogen veroorzaken. Gelukkig weten de koolmeesjes wel raad met deze rupsen. De koolmees kan zelfs rupsen opeten die overdag in de eikenprocessierupsnesten verscholen zitten. Ze maken daarvoor gaten in de nesten. Naast de koolmees eten ook pimpelmezen en boomklevers de eikenprocessierups.

Enkel nestkasten plaatsen is niet voldoende. Een natuurlijke leefomgeving met veel verschillende soorten bomen, planten en dieren helpt te voorkomen dat één soort de overhand krijgt. De rupsen kunnen zich ook verpozen onder de grond. Daarom is het belangrijk om ook natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, sluipvliegen, roofwantsen en loopkevers een kans te geven om zich te ontwikkelen.

Zelf nestkastje plaatsen?

Wil je zelf ook een nestkastje voor de koolmees plaatsen? Zorg dan dat de opening op het noordoosten is gericht. Zo zorg je ervoor dat hij uit de wind, regen en zon hangt. Houd de aanvliegroute naar de kast vrij en vergeet in het najaar het nestkastje niet schoon te maken met wat heet water en een borsteltje. Zelf een nestkast maken kan ook, klik hier voor meer informatie.

Miranda Fieret
Miranda Fieret
logo