Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hij is er weer! De eikenprocessierups..

27 mei 2020 | Miranda Fieret

De eikenprocessierupsen is inmiddels een vaste bewoner van ons land. We moeten met hem leren leven, net als met andere minder populaire soorten als wespen en teken. De eikenprocessierups brengt geen schade aan aan de natuur. Natuurmonumenten verwijdert daarom alleen in uitzonderlijke gevallen nesten.

eikenprocessierups

De eikenprocessierups veroorzaakt ongemak en overlast en brengt in enkele gevallen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. Vorig jaar waren er ook eikenprocessierupsen langs de wandelpaden op Visdonk. Dit jaar blijven we dan ook monitoren hoe het gaat. Om onze bezoekers zo goed mogelijk te beschermen, informeren we bezoekers over de aanwezigheid van de rups met borden en linten en op onze website. Ook zijn er extra nestkastjes opgehangen om het koolmeesje te lokken. Dit vogeltje lust deze harige rups graag.

Een natuurlijke leefomgeving met veel verschillende soorten bomen, planten en dieren helpt te voorkomen dat één soort de overhand krijgt. Het is belangrijk dat er voldoende natuurlijke vijanden in de omgeving zijn zoals koolmeesjes, pimpelmeesjes, boomklevers, sluipwespen, sluipvliegen, roofwantsen en loopkevers.

Wat te doen bij klachten?

Contact met de brandharen van de rupsen – elke rups heeft er zo’n 700.000 – kan leiden tot irritatie van huid, luchtwegen en ogen. Het is dus zaak om uit de buurt van een eik met nesten te blijven; Daarom wordt gewaarschuwd op informatieborden en wordt er soms met rood-wit lint een boom met veel eikenprocessierups aangegeven. Verder is het raadzaam om kleding met lange mouwen en pijpen te dragen.

Bij ernstige klachten is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Bij lichte klachten kun je een crème tegen jeuk gebruiken. Als er brandharen op je lichaam zijn gekomen, is het goed om ze met plakband van je huid te strippen. Ook is het raadzaam om huid en ogen goed te spoelen. Omdat brandharen moeilijk uit je kleren te krijgen zijn, moet je ze goed wassen met water en zeep.

 

Meer informatie over de eikenprocessierups: www.processierups.nu 

Miranda Fieret
Miranda Fieret