Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuur en atletiek ontmoeten elkaar bij de Landgoedloop

11 november 2021 | Miranda Fieret

Al tien jaar is er steevast in november een bijzonder evenement van atletiekvereniging THOR en Natuurmonumenten West-Brabant. Verenigingsmanager Yvonne Langen is enthousiast: “We zijn buren van elkaar, dus dan is het fantastisch dat we ook samen een evenement organiseren, waaraan iedereen kan deelnemen. En de opbrengst is voor Natuurmonumenten zodat zij die weer kunnen gebruiken voor het onderhoud van het landgoed waarop we altijd mogen trainen, zo helpen we elkaar!”

rozenven

Lopen in de natuur: goed voor lichaam en geest

THOR bestaat ruim 90 jaar en van oudsher mag deze atletiekvereniging al op Visdonk sporten. Yvonne: “In ons jubileumboek zie je heel oude foto’s van de clubcross die we toen al op dit landgoed organiseerden. Bijvoorbeeld tijdens het 35-jarig bestaan waarbij de lopers te maken kregen met 'barre winterse omstandigheden'. Je leest dat er een speciale trimloop voor mannen was die bij het voormalige Theehuis van Visdonk startte, maar ook dat de club atleten verloor die als militair maar Indië gingen."

"Je ziet aan de foto’s dat er zelfs in de winter in weer en wind buiten getraind werd en dat kan ik goed begrijpen. Er is niets fijner dan lekker in de buitenlucht en in de natuur te kunnen hardlopen, wandelen, nordic walken, werpen of springen. De jeugd sport de hele winter elke zaterdag op Visdonk (ze vinden dat super). Volwassenen trainen het hele jaar door buiten, tenzij het hard stormt natuurlijk, in dat geval ontvangen de leden van ons een weerswaarschuwing."

"Ik geniet er enorm van om op Visdonk te lopen en laatst zagen mijn zus en ik zelfs een ree! Hier in de natuur krijgt mijn geest rust, waardoor ik ruimte krijg voor goede ideeën, bijvoorbeeld om uitdagingen binnen de organisatie van THOR aan te gaan. Een vriendinnetje nam me ooit als kind mee naar een THOR-cross op het landgoed en ik ben nooit meer weggegaan bij de atletiekvereniging.”Ideaal gebied met veel afwisseling

“Ik kijk elk jaar uit naar de Landgoedloop waarbij we samen met Natuurmonumenten normaal gesproken flink uitpakken met zelfs een sprookjestocht voor de kinderen. Helaas hebben we het dit jaar wat kleiner moeten houden wegens de aangescherpte coronamaatregelen, maar we zijn heel blij dat het door kon gaan."

"Er kunnen wel 80 mensen meedoen, er is voldoende ruimte en frisse lucht is er natuurlijk in overvloed. De paden en lanen van Landgoed Visdonk zijn heel geschikt voor deze loop, er zijn allerlei routes met veel afwisseling. Verder is dit gebied ook ideaal voor andere takken van atletiek. Bij het hoog- en verspringen bijvoorbeeld gebruiken we natuurlijk materialen die hier ruimschoots aanwezig zijn. Er waren weer veel deelnemers bij de Landgoedloop zondag 14 november. De manier om zelf te ervaren hoe het is om lekker te sporten in deze mooie natuur."

Tekst: Ans Goorden

Miranda Fieret
Miranda Fieret