Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe heideverbindingen op Visdonk

28 januari 2022 | Miranda Fieret

Natuurmonumenten verbindt diverse heideterreinen met elkaar. Daarom wordt een aantal bomen verwijderd. Dankzij de werkzaamheden kunnen soorten als de levendbarende hagedis en nachtzwaluw de oversteek maken om op zoek te gaan naar voedsel of een partner. Deze zogenaamde 'heidecorridors' zijn daarom een belangrijke schakel om de biodiversiteit op Visdonk te bevorderen.

Nachtzwaluw tijdens daglicht!

Nachtzwaluw

De nachtzwaluw is zo goed als onzichtbaar. Deze vogel gaat met zijn verenpak helemaal op in de omgeving. De nachtzwaluw broedt op de grond in heidevelden, zandverstuivingen of open dennenbossen. Ook in de lucht vliegt hij geruisloos. In het donker en in het broedseizoen maakt deze bijzondere vogel een ratelend geluid dat van ver te horen is.

Levendbarende hagedis

De levendbarende hagedis leeft graag op de heide waar ook wat natte plekken te vinden zijn. Eitjes van dit bijzondere soort zal je nooit vinden. De levendbarende hagedis brengt haar jongen namelijk levend ter wereld!

Wist je dat….

…. ze een speciale truc hebben ter bescherming tegen roofvogels? De staart breekt af als de levendbarende hagedis hieraan wordt gegrepen. De afgebroken staart blijft nog een tijdje kronkelen zodat vijanden zich op de staart concentreren en de hagedis kan ontsnappen. Na een tijd groeit de staart weer aan.

 

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret