Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vleermuiskasten voor ‘De Staaltjes’

23 april 2021 | Miranda Fieret

Met het schenken van vleermuiskasten aan ‘Vrienden van De Staaltjes’ hoopt Natuurmonumenten ook inspiratie te bieden voor het werken aan biodiversiteit buiten de natuurgebieden. “Als we iets aan de afname van de biodiversiteit willen doen in Nederland, moeten we gezamenlijk in de stad en het buitengebied aan de slag”, aldus Robert Frantzen van Natuurmonumenten.

Vleermuiskast Staaltjes

Tweede leven

De vleermuiskasten die zijn geschonken, komen niet uit een webshop. Met het stormhout dat een paar jaar geleden op landgoed Visdonk op de paden lag, hebben vrijwilligers van de Oude Buisse Heide het hout een tweede leven gegeven. Onder meer door er vleermuiskasten en vogelnestkastjes van te maken. Het hout krijgt dus letterlijk nieuw leven bij de Vrienden van de Staaltjes.

Oude Turfvaart

‘De Staaltjes’ is de streeknaam voor de eeuwenoude turfvaart die vanuit Rucphen naar Roosendaal loopt, waar in vroeger tijden de gestoken turf naar de Roosendaalse Haven werd verscheept in trekschuiten.

Nadat de turfvaart zijn functie had verloren, is deze gewoon blijven liggen. Er was ondertussen wel beplanting naast ontstaan. Ook bij de aanleg van de woonwijk Kortendijk is dit landschappelijk en cultuurhistorisch waardevol element gelukkig behouden.

Vrienden van de Staaltjes

De drijvende kracht achter het behoud van De Staaltjes is Herman Stikkel. Herman was het een doorn in het oog dat deze oude turfvaart met zijn bijzonder groene uiterlijk steeds meer vergeten werd in het onderhoud. Daarom heeft hij samen met omwonenden het initiatief ‘Vrienden van De Staaltjes’ opgericht. De betrokken omwonenden ruimen zwerfvuil op, snoeien en zetten de bijzondere planten die hier inmiddels voorkomen vrij. Ook plaatsen ze stuwtjes om het water in de turfvaart vast te houden.

Dat Herman dit initiatief goed weet te begeleiden, is geen wonder. Voor zijn pensionering is hij decennia lang leraar geweest op de tuinbouwschool. En zo wist Herman ook contact te leggen met Robert, zijn voormalig pupil aan de tuinbouwschool. “Herman wist dat ik veel bezig ben met vleermuizen en bij Natuurmonumenten werk”, vertelt Robert.

Ravotten

“Als jonge ‘brak’ woonde ik dichtbij De Staaltjes en mijn basisschool lag er pal naast. Geen wonder dus dat ik er samen met vriendjes veel geravot heb. Eigenlijk kun je wel zeggen dat hier het kiempje voor m’n werk bij Natuurmonumenten is uitgekomen”, aldus Robert.

Wil je ook de West-Brabantse natuur steunen? Klik hier en word lid van Natuurmonumenten

Miranda Fieret
Miranda Fieret