Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwillige boswachters van start op Visdonk

18 augustus 2018 | Miranda Fieret

De boswachters van Natuurmonumenten krijgen versterking. Vanaf zaterdag 18 augustus gaat een team van vrijwillige boswachters aan de slag op Visdonk. Het is de bedoeling dat ze wandelaars en natuurliefhebbers op weg helpen in het gebied.

Vrijwillige boswachtersteam Visdonk

Vooral in de weekenden is Visdonk een druk bezocht gebied met veel wandelaars en fietsers. Om wat meer aanspreekpunten in het gebied te hebben, start Natuurmonumenten een proef met vijf vrijwillige boswachters. Het team heeft onlangs hun opleiding afgerond. Bezoekers kunnen terecht met vragen over bijvoorbeeld de flora en fauna in het gebied, de routes of het onderhoud. Op dit moment zijn er volop werkzaamheden naar aanleiding van de windhoos in Roosendaal en de vrijwilligers kunnen daar van alles over vertellen.

 

Vrijwilliger

Jan van der Leemputte, is één van de vrijwillige boswachters. “Visdonk is inmiddels mijn domein. Het is leuk om samen te werken, bezig te zijn in de natuur”. Hij is begonnen bij het beheerteam van Natuurmonumenten. “Ik ben in Ossendrecht opgegroeid; tussen de boeren, konijnen en bossen. Uiteindelijk ben ik in de mode gaan werken, maar ik had altijd de wens om iets voor de natuur te doen. Eenmaal met pensioen heb ik de boswachter gebeld of ik kon helpen”. Er was genoeg te doen voor Jan. Nu, zeven jaar later, is hij ook vrijwillige boswachter. “Mijn werkzaamheden voor Natuurmonumenten zijn heel divers. Dat maakt het zo leuk. Ik kan bezig zijn met de bewegwijzering en een volgende keer leg ik aan een bezoeker uit wat een houtwal is. Ik verveel me geen moment”.

 

In contact

Natuurmonumenten neemt dit initiatief omdat uit enquêtes onder bezoekers van natuurgebieden is gebleken dat mensen graag in contact komen met een boswachter. De boswachter wijst je immers op planten, dieren of mooie plekken die anders niet direct opvallen. Verder wordt het gewaardeerd dat de boswachter toezicht houdt op de rust in natuurgebieden. 

 

Het team vrijwillige boswachters bestaat uit:

  • Jan van der Leemputte
  • Olivia de Koning
  • Pieter van der Eyken
  • Rob Vriens
  • Mariette Veraart

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret