Ga direct naar inhoud
Vlietlanden

Nieuws uit Vlietlanden

 • 20 juli 2023 | Natascha Hokke

  Denk mee over de toekomst van Provincie Zuid-Holland

  Hoe ziet de provincie Zuid-Holland eruit in de toekomst? Moet er meer ruimte worden gemaakt voor woningen, windmolens, water, fietspaden of iets heel anders? Jij mag meedenken! Laat via een online enquête (duur 10-15 minuten) aan Provincie Zuid-Holland weten wat je belangrijk vindt voor de toekomst van onze provincie.

 • 23 september 2022 | Juriaan van Leeuwen

  Teken nu de petitie ‘Stop de watercrisis’

  De slechte waterkwaliteit in Nederland is een ramp voor de natuur én voor ons. Ons land scoort zelfs het slechtst van heel Europa. Teken nu de petitie voor voldoende en schoon water!

 • 19 juni 2022 | Juriaan van Leeuwen

  Waterkwaliteit in Midden-Delfland zeer slecht! Boswachter: “Zet die pomp uit”

  Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten doet een noodoproep: hij vraagt het Hoogheemraadschap van Delfland om per direct de stromingsrichting van het water aan te passen, om zo te voorkomen dat er nóg meer bestrijdingsmiddelen in de natuurgebieden van Midden-Delfland terecht komen.

 • 06 mei 2022 | Natascha Hokke

  Boswachter Vlietlanden na ruim 40 jaar met pensioen

  Met meer dan 40 jaar op de teller neemt boswachter Guus van Oostwaard (66 jaar) afscheid van Natuurmonumenten en van ‘zijn’ Vlietlanden bij Maasland en Vlaardingen. Hij gaat met pensioen! In de jaren dat Guus boswachter is geweest op de Vlietlanden heeft hij gezorgd voor de dieren, bloemen, vogels en insecten. Eigenhandig maakte hij dat zo veel mogelijk soorten een plekje kregen op de hooilandjes. Maar één dier heeft toch wel een speciaal plekje in zijn hart: de noordse woelmuis.

 • 10 maart 2022 | Natascha Hokke

  Kaas, vlees en zuivel uit Midden-Delfland straks te koop in hartje Rotterdam

  Met een slok smakelijke, duurzame melk én een blik op de polder met roepende weidevogels toosten vanochtend de boeren van Coöperatie Heerlijk van Dichtbij en de beweging ‘Rotterdam de boer op!’ op een succesvolle samenwerking. Het doel van de samenwerking? Het veroveren van de Rotterdamse supermarkten en horeca met de overheerlijke streekproducten van Heerlijk van Dichtbij. Smakelijke, lokale, eerlijke en duurzame producten die bijdragen aan meer biodiversiteit, lekker eten voor de consument en een eerlijke waardering voor de boer is het vertrekpunt van beide partijen. Alle reden om de handen ineen te slaan.

 • 26 november 2021 | Juriaan van Leeuwen

  Meer financiële waardering voor kringloopboeren in Midden-Delfland

  De coalitie Rotterdam de boer op! gaat als 4e partij bijdragen aan ‘gestapeld belonen’, het financiële beloningssysteem voor de kringloopboeren in Midden-Delfland. Dit betekent dat boeren die zich extra inzetten voor het sluiten van bodem, -plant, -dier, en mestkringlopen op hun bedrijf, hier een vergoeding voor krijgen.

 • 15 juli 2021 | Natascha Hokke

  Hoe pakte 2021 uit voor de weidevogels in Midden-Delfland?

  2021 is voor weidevogels en hun kuikens een veel beter jaar gebleken dan het droge rampjaar van 2020. Dit blijkt uit de tellingen van Vogelwerkgroep Midden-Delfland en het Agrarisch Collectief Midden-Delfland.

 • 15 juli 2021 | Juriaan van Leeuwen

  Ontwerp bestemmingsplan Oranjebonnen goedgekeurd

  Op 13 juli heeft het college van B&W van de gemeente Rotterdam het ontwerp bestemmingsplan Oranjebonnen goedgekeurd. Onderdeel van dit bestemmingsplan is het plan ‘Natuur in de Bonnen’ een gezamenlijk initiatief van het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland voor 128 hectare nieuwe natuur in Hoek van Holland. Provinciaal Ambassadeur Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten is blij: “Met dit besluit is het plan om de Bonnenpolder voor de toekomst te behouden als open polder én meer natuur in de provincie Zuid-Holland weer een stap dichterbij.” Met de definitieve vaststelling van het plan – naar verwachting in september 2021 – kunnen we aan de slag met het realiseren van maar liefst 128 hectare nieuwe natuur, aansluitend op de bestaande natuur in het Staelduinse Bos van het Zuid-Hollands Landschap.

 • 14 juni 2021 | Natascha Hokke

  Broedende veldleeuwerik in het land van boer Jeroen van der Kooij in Midden-Delfland

  Boer Jeroen van der Kooij was deze week ontzettend trots toen hij een nest van een veldleeuwerik in zijn land vond. De veldleeuwerik was ooit de algemeenste akker- en weidevogel van ons land. Helaas is de stand van de broedvogel nu met maar liefst 95% afgenomen. “Dat de veldleeuwerik hier dan weer een plek vindt, dat is een enorme opsteker”, zegt boer Jeroen opgetogen.

 • 27 april 2021 | Natascha Hokke

  Boer en boswachter in gesprek: samenwerken met de natuur bij Hoeve Rust-hoff

  Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Delft en Den-Haag en 2,5 miljoen inwoners. Dit landschap wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten en beheren. Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen! In deze reeks: Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-hoff in Maasland.