Nieuws van de boswachter

Boeren en natuurbeschermers: samen nieuw groen Rotterdam/Zoetermeer beheren

09 februari 2015 | Natascha Hokke

De Groenzoom, een nieuw natuur- en recreatiegebied tussen Rotterdam en Zoetermeer, is eind dit jaar klaar. Gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp zoeken nu een goede beheerder voor hun nieuwe groengebied. Negen plaatselijke boeren en Natuurmonumenten gaan samen inschrijven op de gemeentelijke aanbesteding voor het beheer.

Boeren en natuurbeschermers: samen nieuw groen Rotterdam/Zoetermeer beheren

Handen ineen slaan

Tijdens het drukbezochte jaarlijkse lokale evenement de Lammetjesdag afgelopen zaterdag 7 februari in Midden-Delfland, maakten boeren en natuurbeschermers hun samenwerking bekend. Verbinden van stad en buitengebied. Verbinden van agrarisch ondernemerschap met een beweging van bevlogen natuurliefhebbers. Verbinden van groengebieden Midden-Delfland, Noordas Rotterdam (Schiezone, Schieveen, Vlinderstrik) en Groenzoom. Dat staat Natuurcoöperatie De Groenzoom en Natuurmonumenten voor ogen.

Burgerbeweging

“Als Natuurmonumenten waren we aangenaam verrast dat deze coöperatie van boeren samenwerking met ons zocht”, vertelt Natuurmonumenten-beheerder Dirk Kunst, “Al meer dan honderd jaar is Natuurmonumenten een ‘burgerbeweging’, die opkomt voor natuur en landschap. Nu rijk en provincie drastisch bezuinigen op natuur, zie je gelukkig overal in het land nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan van mensen met hart voor de natuur. Als Natuurmonumenten doen we mee waar we kunnen. De samenwerking met Natuurcoöperatie De Groenzoom, en hopelijk straks ook met zoveel mogelijk inwoners van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp, zie ik als zo’n vernieuwend particulier initiatief.“

placeholder

Fotograaf: Lex Schmidt

Koeien

Het beheer van de Groenzoom vraagt begrazing met vee; lokale agrariërs kunnen dit op de meest efficiënte manier vormgeven. Natuurmonumenten voegt ervaring toe in natuurbeheer en afleggen van verantwoording aan opdrachtgevers bij de overheid, zowel in financiële zin, als op het gebied van geboekte natuurresultaten.

Weidevogels kijken

Samen met de Ackerdijkse Plassen, Polder Schieveen, Zuidpolder en Schiebroekse Polder vormt de Groenzoom straks een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied van in totaal 1.200 hectare. In een gebied van die omvang kan het broodnodige herstel van de weidevogelpopulatie in de weilanden, samengaan met ontvangen van grote groepen recreanten.

Geniet van natuur bij de stad!

Wil je nu al komen genieten van de natuur rondom Rotterdam? Wandel of fiets eens van de vele routes!

Boswachter op het Rotterdamse platteland
Natascha Hokke

Boswachter

logo