Ga direct naar inhoud
Nieuws

Commandeurspolder wordt weidevogelparadijs

19 oktober 2018 | Juriaan van Leeuwen

Een deel van de Commandeurspolder in Midden-Delfland wordt de komende maanden geschikt gemaakt voor weidevogels. Voorzitter Dirk van den Berg van het Weidevogelpact, gedeputeerde Han Weber, wethouder Sonja Smit van Midden-Delfland en hoogheemraad Antoinette Jans van Delfland onthulden op 19 oktober het bouwbord en pakten samen de schop om de eerste werkzaamheden te verrichten.

Weidevogelpact

Weidevogels

De achterste hoek van de Commandeurspolder wordt een ‘weidevogelkerngebied’: een landbouwgebied waar de weidevogels voorop staan. Zo worden de komende maanden drassige plekken en flauwe oevers aangelegd. Er worden kruiden ingezaaid om de ontwikkeling van een kruidenrijke grasmat te versnellen. Ook wordt de grenssloot van het gebied verbreed, om honden en katten buiten de deur te houden die de broedende vogels zouden verstoren.

In totaal wordt 23 hectare ingericht. De werkzaamheden worden in de herfst en winter uitgevoerd door de lokale aannemer Verboon Maasland, zodat de weidevogels er het komende broedseizoen al van kunnen profiteren.

 

Opening Commandeurspolder

Het bord wordt onthuld

Beheer door boeren

Na de inrichting zal het weidevogelkerngebied vanaf volgend voorjaar worden beheerd samen met boeren uit Midden-Delfland. Agrarische natuurvereniging Vockestaert zal de coördinatie hiervan verzorgen. Weidevogelpact-voorzitter Dirk van den Berg is verheugd met deze ontwikkeling. “Dit weidevogelkerngebied is een mooi resultaat van de samenwerking binnen het Weidevogelpact, waarbij de gemeente, het hoogheemraadschap en de provincie een belangrijke rol hebben gespeeld. Ik heb veel vertrouwen in de boeren die het gebied samen met ons gaan beheren. We staan straks in maart klaar om de weidevogels met open armen te ontvangen.”

Grutto

Grutto

WeidevogelpactDe realisatie van het weidevogelkerngebied is één van de projecten van het Weidevogelpact, het samenwerkingsverband van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, KNNV afdeling Delfland, LTO Noord afdeling Delflands Groen, Natuurmonumenten en de Vogelwerkgroep Midden-Delfland. Dit unieke samenwerkingsverband heeft als doel de weidevogelstand in Midden-Delfland op peil te houden.

Melk
Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter