Ga direct naar inhoud
Nieuws

De landingsbaan voor de weidevogels ligt klaar!

15 maart 2019 | Juriaan van Leeuwen

Het eerste weidevogelkerngebied in Zuid-Holland is geopend. Donderdag 14 maart rolden drie boeren samen met voorzitter Dirk van den Berg van het Weidevogelpact, gedeputeerde Floor Vermeulen, wethouder Sonja Smit van Midden-Delfland en hoogheemraad Antoinette Jans van Delfland de landingsbaan uit voor de weidevogels die speciaal naar Nederland komen om te broeden en hun jongen groot te brengen.

Opening Commandeurspolder

Weidevogelparadijs

23 hectare in de Commandeurspolder bij Maasland is nu een ‘weidevogelkerngebied’: een agrarisch gebied waar de weidevogels voorop staan, beheerd door boeren. De afgelopen maanden zijn er drassige plekken en flauwe oevers aangelegd. Er zijn kruiden ingezaaid die insecten aan trekken en zorgen voor een meer open grasmat waar kuikens goed door heen kunnen lopen. Ook is de grenssloot van het gebied verbreed, om honden en katten buiten de deur te houden die de broedende vogels zouden verstoren. Er zijn zelfs speciale zandbadjes aangelegd waar de veldleeuwerik kan badderen.

Weidevogelkerngebied geopend

Samen bereik je meer

‘Het weidevogelkerngebied is gerealiseerd door een sterk staaltje samenwerking’, aldus Dirk van den Berg, voorzitter van het weidevogelpact. Het project is getrokken door het Weidevogelpact, het samenwerkingsverband van Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, KNNV afdeling Delfland, LTO Noord afdeling Delflands Groen, Natuurmonumenten en de Vogelwerkgroep Midden-Delfland. De gemeente stelde haar grond beschikbaar en zorgde samen met de provincie via het Omgevingsfonds Midden-Delfland, POP3 en het IODS-programma voor de financiering. Het Hoogheemraadschap van Delfland maakte het mogelijk het waterpeil in het voorjaar op plus 10 cm te zetten. Ook houden zij hun bomen op de kade kort zodat roofvogels geen uitkijkpost hebben op de kuikens in het kerngebied. Van den Berg: ‘Samen met de drie boeren die het gebied gaan beheren zijn we nu klaar om de weidevogels met open armen te ontvangen’.

Gruttokuiken

Gruttokuiken

Vogeluitkijkpunt

Gedeputeerde Vermeulen is zeer tevreden: “Er is in een paar maanden tijd van deze polder een waar paradijs voor weidevogels gemaakt. Ik heb er alle vertrouwen in dat grutto’s, kieviten en veldleeuweriken deze prachtige plek snel gaan ontdekken. En de vogelaars en recreanten ook: voor hen zorgen we nog voor een vogeluitkijkpunt. Al met al een mooie kwaliteitsinvestering in Midden-Delfland.”

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter