Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste schop in de grond voor 'Blues in the Marshes' en Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch

01 september 2014 | Sander Verwoerd

Op donderdag 28 augustus is de aanleg van het waterbergingsgebied HoWaBo en het LIFE+ project Blues in the Marshes officieel gestart. Alle 120 aanwezigen staken op symbolische wijze de eerste schop in de grond.

Schop in de grond 'Blues in the Marshes'

Hiermee werd het startsein gegeven voor de grootschalige graafwerkzaamheden in de Honderdmorgen en het Vlijmens Ven, die duren tot eind 2017.

Hoogwaterveiligheid 

In totaal wordt 600.000 kuub grond afgegraven. Een kwart van de grond wordt ingezet voor de aanleg van circa 10 km aan HoWaBo-kades. Zo ontstaat een waterbergingsgebied van 750 hectare tussen Vught, Vlijmen en ’s-Hertogenbosch. Tijdens hoogwaterpieken op de Aa, Dommel en Maas kan water hier tijdelijk worden ‘geparkeerd’. Naar verwachting wordt de waterberging eens in de 100 tot 150 jaar ingezet.

Natuur om te genieten

In de afgegraven delen van de Honderdmorgen en het Vlijmensven  kunnen zich weer bijzondere graslanden ontwikkelen, waaronder ook de zeldzame blauwgraslanden. Allerlei planten en dieren krijgen er zo een flink leefgebied bij. Ook levert het een aanwinst op voor wandelaars, fietsers en andere genieters van de natuur. 

Werkzaamheden en planning

De aannemer die het werk gaat uitvoeren is Martens en Van Oord. De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart. De grootschalige graafwerkzaamheden en het grondtransport starten naar verwachting in september. Voor het vervoer van zand is in samenspraak met de omgeving en de gemeenten een verkeersplan opgesteld. Overlast voor omwonenden wordt daarmee zoveel mogelijk beperkt. Vóór 1 januari 2018 moet dit LIFE project  zijn afgerond.

  

Schop aan de grond 'Blues in the Marshes'
Sander Verwoerd
Sander Verwoerd