Ga direct naar inhoud
Nieuws

Graafwerkzaamheden Honderd Morgen en Vlijmens Ven

14 januari 2015 | Sander Verwoerd

Aannemer Martens en Van Oord is gestart met de grootschalige graafwerkzaamheden in de Honderd Morgen en het Vlijmens Ven. Hier wordt de komende jaren van in totaal 170 hectare voormalige landbouwgrond gemiddeld 40 centimeter de toplaag afgegraven. Op de schrale grond die zo ontstaat kunnen bijzondere planten en dieren leven.

Graven Honderdmorgen Vlijmens Ven

Van een deel van de vrijgekomen grond worden kades rond het nieuwe waterbergingsgebied aangelegd.  De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van waterschap Aa en Maas.

Bij de molen van Nieuwkuijk

De eerste fase waarin wordt gegraven ging half januari van start in de Honderd Morgen en de zuidwestelijke hoek van het Vlijmens Ven, nabij de molen van Nieuwkuijk. In deze fase wordt in de Honderd Morgen 25 hectare afgegraven, waarbij ongeveer 100.000 kuub grond vrij komt. Deze grond wordt nu tot medio februari opgeslagen in depots langs het veld, waardoor het water uit de grond weg kan zakken. De grond wordt vervolgens hergebruikt voor de aanleg van de kades rond de waterberging, en blijft dus binnen het gebied.

600.000 kuub grond

In het Vlijmens Ven wordt daarnaast nu begonnen met het afgraven van circa 140 hectare, waarbij 600.000 kuub grond vrij komt. Ook deze grond wordt eerst opgeslagen in depots. Vanaf februari wordt de grond vervolgens getransporteerd. Een deel wordt elders in het gebied hergebruikt voor agrarische doeleinden, een ander deel gaat het gebied uit. Overlast voor de omgeving wordt daarbij zoveel mogelijk beperkt. Verkeersmaatregelen zorgen voor een goede doorloop van het verkeer in het gebied.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd