Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kom het ontdekken: Natte natuur, droge voeten

09 mei 2016 | Sander Verwoerd

Breng een bezoek aan de natuur van De Moerputten en langs de Heidijk voor een middag vol feestelijke activiteiten. Onder het motto Natte natuur, droge voeten worden drie iconen in de natuur onder ’s-Hertogenbosch geopend!

Voormalige productie graslanden Vlijmens Ven

Met een paardentram maak je een ronde langs de nieuwe bezienswaardigheden: het waterbergingsgebied rond de Moerputten, het nieuwe uitkijkpunt op de Heidijk en ’s werelds eerste Vlinder Bellevue. Ook onderweg valt van alles te beleven.

Uitkijkpunt Heidijk

Neem een kijkje op het nieuwe uitkijkpunt op de Heidijk in Vlijmen. Het uitkijkpunt heeft de vorm van een turfschip en verwijst naar de turfgeschiedenis van de streek. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het Vlijmens Ven.

Vlinders kijken

Vanaf de Vlinder Bellevue kun je de kleurrijke vlinders boven het blauwgrasland in De Moerputten bewonderen. Het is ook het enige leefgebied in Nederland van het zeldzame vlindertje pimpernelblauwtje.

Pimpernelblauwtjes op grote Pimpernel

Droge voeten in ‘s-Hertogenbosch

Waterschap Aa en Maas presenteert het nieuw aangelegde waterbergingsgebied bij ‘s-Hertogenbosch. Dit gebied van 750 hectare groot zorgt in tijden van hoogwater voor Bossche droge voeten. De nieuw aangelegde kades zijn duidelijk zichtbaar in het landschap.

Theater & meer

Op de route langs de 3 gebieden is er van alles te beleven voor jong en oud. Laat je verrassen door waternimfen, wuivend gras, bijzondere vlinders, schrale grond en eindeloze vergezichten. Daarbij is er op iedere locatie een theatervoorstelling te zien, gemaakt door twee Brabantse theatergezelschappen.

Vanaf 13 mei is het definitieve programma bekend

Deze dag wordt je aangeboden door Waterschap Aa en Maas, Staatsbosbeheer , gemeente Heusden, De Vlinderstichting en Natuurmonumenten.  

Praktische info

  • Wanneer: 22 mei 2016  
  • Hoe laat: 13.00 - 16.00 uur 
  • Startlocaties: Kruising Kruissteeg en Ruidigerdreef te Cromvoirt en  Heijdijk te Vlijmen.

TIP: parkeerruimte is beperkt, kom daarom met de fiets.

TIP: trek stevige waterdichte schoenen of laarzen aan. 

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd