Nieuws van de boswachter

Lezing in de Bossche bieb tijdens de boekenweek

09 MAART 2018 | Sander Verwoerd

Natuur is het thema van de boekenweek. Hoe mooi de natuur is teruggebracht in gebieden rond Den Bosch laat Frans van Halder zien in zijn boek 'Natte natuur, droge voeten', over water als bedreiging en water als een kans. Hij vertelt honderduit tijdens een lezing in de Bibliotheek in Den Bosch.

Natte natuur droge voeten

Aan het met fraaie foto's doorspekte boek schreven ook De Vlinderstichting, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten mee.

Praktische informatie lezing

  • Datum: zaterdag 17 maart
  • Tijd: van 14.00 - 15.30 uur
  • Locatie: Bibliotheek Den Bosch, Stadsbieb Centrum (Hinthamerstraat) 
  • Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig

SPECIALE BOEKENWEEK ACTIE: wie na de lezing lid wordt van Natuurmonumenten krijgt het boek 'Natte natuur, droge voeten' als welkomstcadeau mee naar huis!

Het verhaal in een notendop

In 1995 dreigde 's-Hertogenbosch te verdrinken. Om de stad in de toekomst droog te houden, zijn polders ten zuiden en westen van Den Bosch voor waterberging ingericht. In geval van nood kan daarin dertien miljoen kubieke meter tijdelijk worden opgeslagen. Voor de kades die daarvoor zijn aangelegd, is grond uit het Vlijmens Ven en de Vughtse Gement gebruikt. In beide gebieden is bovendien 200 hectare landbouwgrond omgevormd in nieuwe natuur. Waardevol kwelwater speelt daar een grote rol in. Zo biedt water ook een kans. 

Frans van Halder doet verslag en toont een beeld van de onstuimige nieuwe natuur die nu al zichtbaar is. Bedreigde plantensoorten steken de kop weer op, verdwenen dieren als het pimpernelblauwtje keren weer terug en wij als recreant genieten daar volop van.

Sander Verwoerd

Volg mij:TwitterFacebook