Ga direct naar inhoud
Nieuws

Op watersafari in het Vlijmens Ven

08 september 2015 | Sander Verwoerd

Wist je dat er in het Vlijmens Ven water van een uitzonderlijke kwaliteit opborrelt? Dat kwelwater vormt een bron van bijzonder leven in het gebied. Ontdek het tijdens een speciale excursie!

Sloot Vlijmens Ven

Tijdens een ochtendwandeling duik je in de unieke waterhuishouding van het gebied en zie je hoe bepalend die is voor de planten en dieren die hier voorkomen!  

  Slootleven

  Ontdek samen met de boswachter het leefgebied van grote en kleine modderkruiper, kranswieren en  bittervoorn. Vanwege dit bijzondere slootleven heeft het gebied de Natura 2000 status en behoort het tot het netwerk van Europese beschermde natuurgebieden.

  Blauwgrasland

  De maatregelen die in het LIFE+ project Blues in the Marshes worden uitgevoerd zorgen dat oeroud kwelwater weer invloed krijgt op de plantengroei. Straks geeft de blauwe zegge weer kleur aan de graslanden en bloeien hier planten zoals blauwe knoop, grote pimpernel, Spaanse ruiter, trilgras en nog veel meer.  De eerste resultaten zijn al zichtbaar in het veld!

  Werkzaamheden nog in volle gang

  Aannemer Martens en Van Oord staat aan de lat voor de uitvoering van het project. De meeste werkzaamheden hebben invloed op de waterhuishouding in het gebied en moeten de natuurontwikkeling weer op gang moeten brengen. Tijdens de wandeling hoor je alles over de voortgang van de werkzaamheden.

  Praktische info

  Wil je mee, meld je dan aan via [email protected]. Geadviseerd wordt om stevige schoenen aan te trekken. 

  • Datum: zondag 20 september
  • Tijd: 9.30 -12.00 uur
  • Start: weegbrug aan de Vliedbergweg te Vlijmen, 150 m. voor de aansluiting met de Nieuwkuijkseweg.
  Sander Verwoerd
  Sander Verwoerd