Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verhuizing van blauwgrasland succesvol verlopen

13 november 2013 | Sander Verwoerd

Afgelopen oktober zijn er voor het LIFE+ project Blues in the Marshes maatregelen uitgevoerd, die de ontwikkeling van blauwgrasland op voormalige landbouwpercelen moet versnellen. Blauwgrasland uit natuurgebied Moerputten is als het ware verhuisd naar het naastliggende gebied Honderdmorgen.

Uitgezette plaggen Moerputten

Goed geplande operatie

In totaal zijn 63 stukken van een vierkante meter heel zorgvuldig met wortel en al uitgestoken en meteen naar hun nieuwe plek getransporteerd. Op de al eerder afgegraven percelen van de Honderdmorgen zijn ze weer ingegraven, oftewel geënt.

Het uitgraven, het transport en het enten van de stukken grasland was een vooraf goed geplande operatie. Alle stukken moesten op de juiste plek als een puzzel in elkaar vallen. Door de nauwe samenwerking tussen Natuurmonumenten, Vlinderstichting en Staatsbosbeheer kunnen we nu terug kijken op een eerste succesvolle verhuizing.

Plaggen steken Moerputten

Mini blauwgraslandjes vormen zaadbronnen

De kans dat de geënte ‘mini blauwgraslandjes’ aanslaan is groot. Met de methode van enten zijn al eerder successen geboekt. Ook kan er in het afgegraven gebied weer kwelwater tot in de wortelzone komen,  wat een belangrijke voorwaarde is voor een goede ontwikkeling van dit zeldzame type grasland.

Niet alleen de planten van het blauwgrasland zijn verhuisd, ook allerlei andere organismen die daarin thuishoren zijn meegelift. Zonder deze maatregel waren sommige van deze soorten er waarschijnlijk nooit op eigen kracht gekomen. De miniblauwgraslandjes in de Honderdmorgen vormen straks samen met het reeds uitgestrooide maaisel uit de Moerputten de zaadbronnen die voor uitbreiding van de blauwgraslanden gaan zorgen.

Vervoer Plaggen Kars Veling
Enten van de plag
De geente plaggen the day after
Sander Verwoerd
Sander Verwoerd