Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedsucces voor zeearend op Vogeleiland

18 juni 2019

Op het Vogeleiland in het Zwarte Meer heeft het paar zeearenden dit jaar weer een jong groot gebracht. Het bijna 4 kg zware jong is in prima conditie.

Vogeleiland met nest

Tijdens de vaartocht naar het Vogeleiland was het windstil. Eenmaal op het eiland trok de wind aan tot windkracht 4. Het was even spannend of het ringen wel door kon gaan. Met wind is de klim tot boven in de boom namelijk een flinke uitdaging.

Gelukkig is de klimmer ervaren en wist zich snel naar boven te werken. Daar aangekomen trof hij in het nest een jong aan van 4 kg. Op het nest werden meerkoeten en vissen aangetroffen. Een mooie illustratie van het vele voedsel in en om het Zwarte Meer.

De jonge vogel heeft een ring om gekregen. Daarmee kan de ontwikkeling van de Nederlandse populatie zeearenden nauwkeurig worden gevolgd. Dankzij dit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat het mannetje van het broedpaar in 2011 in de Oostvaardersplassen is geboren.

De ouders hielden de ringactie scherp in de gaten, reden waarom het ringen altijd zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Op deze manier ondervinden de vogels er zo min mogelijk verstoring door.

Boswachter Rogier Hoften:  Ik heb veel verschillende soorten vogels geringd maar deze was wel het meest bijzonder.

Nadat de zeearend in 2010 op het Vogeleiland de eerste broedpoging deed, zijn er de laatste jaren meerdere broedsuccessen geweest op het eiland. 2019 is wederom een succesvol jaar.

Zeearend en boswachter Rogier

Boswachter Rogier Hoften mocht de jonge zeearend vasthouden tijdens het ringen.