Ga direct naar inhoud
Nieuws

Broedsucces zeearenden Voorsterbos en Vogeleiland

15 juni 2022 | Martine Otten

Voor het eerst is op het vaste land van de Noordoostpolder een zeearendjong geboren. Ook op Vogeleiland is dit jaar weer broedsucces te melden met het grootbrengen van een zeearendjong. Een tweede jong heeft het niet gered. Boswachters van Natuurmonumenten en ervaren vogelringers van Sovon hebben beide zeearendjongen inmiddels voorzien van een kleurring. Door de vogels te ringen zijn ze de rest van hun leven te volgen.

Jonge zeearend Voorsterbos

Beide jongen zijn in goede conditie. Het jong in het Voorsterbos is een vrouwtje en woog 4,7 kilo. Het jong op Vogeleiland is een mannetje en woog 3,5 kilo. De jonge zeearend in het Voorsterbos is nu herkenbaar aan een zwarte aluminium ring met witte letters WN47; die van het Vogeleiland heeft WN48 gekregen. Vogelaars kunnen deze ringen met een verrekijker of telescoop aflezen en doorgeven aan het Vogeltrekstation. Dit is van belang om inzicht te krijgen in de verspreiding en de leefwijze van de zeearend in Nederland.

Zeearend ringen Vogeleiland

Klimklus

Het ringen van zeearendjongen is geen peulenschil. Een klimmer klimt gewapend met speciale klimhaken en veiligheidstouwen de boom in. Het nest in het Voorsterbos zat op 32 meter hoogte. Het nest op het Vogeleiland zat minder hoog, maar de omtrek van deze boom, ruim 4,5 meter, zorgde daar voor een extra uitdaging. Eenmaal boven moet de klimmer de enorme klauwen van het jong ontwijken, wanneer hij het jong pakt. Het jong wordt vervolgens beneden geringd, opgemeten en gewogen voordat het weer in een grote tas naar boven wordt gehesen.

Klimmen zeearend ringen

Eerste zeearendjong in Voorsterbos

Voor het Voorsterbos is het de allereerste keer dat een zeearendkoppel er zich heeft gevestigd. Dat het eerste jaar al direct met succes een jong wordt groot gebracht is extra bijzonder. Zowel tijdens de bouw van het nest als tijdens de broed- en opvoedperiode zijn zeearenden zeer gevoelig voor verstoring. Om het paar de kans te geven het nest af te maken en tot broeden te komen, heeft Natuurmonumenten afgelopen winter het gebied rondom het nest afgesloten.

Boswachter Tim Kreetz: “Dat we nu een gezond zeearendjong hebben, is een fantastisch resultaat.”

Vogeleiland

In tegenstelling tot het Voorsterbos heeft Vogeleiland in het verleden al enkele broedsuccessen behaald. In 2015 is één jong uitgevlogen, in 2016 en 2017 beide jaren twee jongen en in 2019 weer één jong. Dit jaar zijn op Vogeleiland twee kuikens uit het ei gekropen maar helaas bleek één van de twee niet meer in leven. Het andere jong is gelukkig kerngezond. Het is de verwachting dat zowel het jong van het Vogeleiland als dat van het Voorsterbos half juli zullen uitvliegen.

Martine Otten
Martine Otten

Boswachter communicatie en beleven