Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Geschiedenis van De Snörre vastgelegd

12 april 2017 | Ingrid Scholten

Bijna een jaar geleden werden de twee nieuwe eilandjes in het Zwarte Meer gedoopt: Kraggenoog en De Snörre heten ze. De laatste naam had een dubbele betekenis: de snor is een rietvogel maar De Snörre is ook de bijnaam van de vroegere beheerder van het Zwarte Meer: Arend Timmerman sr.

Geschiedenis van De Snörre vastgelegd

Op donderdag 6 april 2017 voer "de whisper" van Natuurmonumenten uit met aan boord Jan Barneveld als bedenker van de naam, Rutger de Vries van Natuurmonumenten, Koos Hartnack van Rijkswaterstaat en natuurlijk de samensteller van het boek Max Timmerman richting het eiland om daar de boeken te overhandigen.

Max, zoon van Arend Timmerman en auteur van het boek, vertelt: “Ik kijk met veel plezier terug aan de tocht van april 2016 waarbij één van de eilandjes in het Zwarte Meer is vernoemd naar mijn vader Arend Timmerman allias “De Snörre”. Het was voor ons als familie een hele eer om hierbij aanwezig te zijn. Tijdens deze tocht heb ik het plan opgevat om de naoorlogse geschiedenis van Vogelwachter Arend Timmerman en al die herinneringen die de kinderen van Ornitholoog Arend Timmerman hebben aan hun leven in Vollenhove en op "De Ketting" bij Genemuiden, samen te bundelen in een boekje, als blijvende herinnering over die periode van het gezin Timmerman voor de kinderen, kleinkinderen e.d. (in totaal 34)". Max: “Omdat de heer Jan Barneveld uit Genemuiden de naam heeft voorgedragen, wil ik hem graag, als dank hiervoor, persoonlijk een boek overhandigen en ook een exemplaar aan Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat uitreiken.” Het boek, staat vol foto's en jeugdherinneringen en heeft als Titel: De Snörre - De belevenissen van een vogelwachters gezin n.a.v. een eiland in het Zwarte Meer vernoemd naar Ornitholoog Arend Timmerman - Redactie Max Timmerman. Druk (50 st.) en uitgave in eigen beheer http://www.kunstmaxtimmerman.nl/

Eilanden als kwaliteitsimpuls

De eilanden zijn aangelegd om het leefgebied voor vissen, waterdiertjes en vogels in het Zwarte Meer te verbeteren. Na opspuiten van zand en natuurlijke vorming door weer en wind zijn ze beplant met rietplaggen die getransplanteerd zijn vanuit het Ketelmeer. Deze slaan goed aan, inmiddels zijn er al bijna 50 plantensoorten en ook veel vogelsoorten geteld op de eilanden. Achter de eilanden is een wat luwere zone ontstaan waar vogels een rustplek vinden. Op het Vogeleiland nestelt een zeearend paar “dat was een droom van mijn vader, dat de vogel waarnaar hij vernoemd is zich hier weer zou vestigen!”.

Meer informatie over het project is te vinden op de website van Rijkswaterstaat

Vaarexcursies over het Zwarte Meer naar het Vogeleiland van Natuurmonumenten zijn hier te boeken

placeholder

Fotograaf: Marianne Klaas-GreijdanusBron: Rijkswaterstaat

Ingrid Scholten
logo