Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grote karekiet Ruben is terug!

26 juni 2019 | Ellen Metz

De grote karekiet met de naam Ruben is terug in het Zwarte Meer na een lange trek en overwintering in zuidelijk West-Afrika. Door een succesvolle actie met een datalogger is er informatie opgehaald rondom de trekroute.

Grote Karekiet

In 2018 zijn in het Zwarte Meer enkele grote karekieten voorzien van een zogeheten datalogger. Daarmee krijgen onderzoekers meer inzicht in de trekroute van deze bedreigde rietvogel. De vogel met de naam Ruben is inmiddels terug in het Zwarte Meer na een lange trek en overwintering in zuidelijk West-Afrika.

De grote karekiet is een ca. 20 cm. grote vogel die in het riet broedt. Het aantal broedparen is de laatste jaren helaas sterk gedaald. Het Zwarte Meer is een van de belangrijkste gebieden want hier broeden nog steeds ca. 20 paren.

Vogelbescherming Nederland wil meer te weten komen waarom het slecht gaat met deze soort. Mogelijk heeft het met de overwinteringsgebieden te maken, maar ook de broedgebieden worden onderzocht. In het Zwarte Meer is de laatste jaren volop gewerkt aan de verbetering van deze broedgebieden door vooral rietgroei te stimuleren.

Kijk hier voor de volledige kaartweergave

 

Trekweg grote karekiet
Ellen Metz