Ga direct naar inhoud
Nieuws

Foto: Eekhoorn in Voornes Duin

29 maart 2016 | Natascha Hokke

Boswachter Jan de Roon van Natuurmonumenten keek raar op toen hij een harig, rood beestje in de bomen van Voornes Duin zag zitten. “Ik zie ze de laatste jaren regelmatig, maar zo dicht bij nog niet eerder!”

Foto: Eekhoorn in Voornes Duin

Gestreepte, donkere en rode eekhoorn

Collega Han Meerman wist te vertellen dat ooit in Oostvoorne door een mevrouw diverse soorten eekhoorns in haar tuin zijn uitgezet. Ze verspreidde zich over heel Voornes Duin, tot Quackjeswater aan toe. Zo kwam je hier de gestreepte, de donkere en de rode eekhoorn tegen In de jaren ’90. Han heeft in die tijd ook een keer jonge eekhoorntjes gezien.”

Afname, toename

In de jaren daarna werden eekhoorns steeds minder gezien. Een precieze oorzaak is niet duidelijk: het kan komen door ziekte, predatie of door de strenge winters. Nu de winters een aantal jaren mild zijn, zie je ze op diverse plekken weer verschijnen.

placeholder

Fotograaf: Jan de Roon

Opspitten van eikels

Boswachter Jan vertelt: “Eekhoorntjes zijn normaal heel schuw. Maar toen ik deze foto bij onze werkschuur maakte, was de rode eekhoorn in kwestie een eikel aan het opspitten vanuit de grond. Hij zag mij staan, maar ging gewoon door!”

Wil je zelf kans maken om een eekhoorn tegen te komen? Wandel een van de routes door Voornes Duin!

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter