Ga direct naar inhoud
Nieuws

IJseend in Quackjeswater

24 november 2022 | Chantal van Burg

Deze week deed boswachter Han Meerman een leuke waarneming in het Quackjeswater. Vanaf het uitkijkpunt merkte hij een ijseend op. Een soort die hij daar nog niet eerder had gezien.

eend

Eigenlijk werd de boswachter door een oplettende bezoeker geattendeerd op deze eend uit het noorden. Zij had de eend vastgelegd met haar camera. De ijseend is een bijzonder fraaie eend, met een voornamelijk zwart-wit verenpak en een lange staart. Het is een arctische soort, die broedt in de toendra’s van het Noordelijk Halfrond, in zowel Eurazië als Noord-Amerika.

IJseend

In Nederland zie je de eend niet zo heel vaak. Hij overwintert in klein aantal op de Waddenzee en in zeer klein aantal elders voor de kust, zoals bij de Brouwersdam in Ouddorp. Daarbuiten is hij zeldzaam. Boswachter Han Meerman had de ijseend nog niet eerder gezien in Quackjeswater in Voornes Duin.

De ijseend leeft vooral van schelpdieren, die hij duikend bemachtigt. In 2019 heeft voor het eerst een paar ijseenden gebroed in Nederland, op de Marker Wadden.

Zelf de natuur ontdekken in de winter

Ga zelf eens op pad in Voornes Duin of ga mee met een speciale winterexcursie op zaterdag 10 december. Wie weet doe je zelf een mooie waarneming of bloei je op van de natuur in de winter. Meld je vooraf aan voor de winterse wandeling op 10 december waar je na afloop opwarmt met een lekkere kom snert in het Badhotel in Rockanje.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven