Ga direct naar inhoud
Nieuws

Raap je 20 april 2 uurtjes mee voor plasticvrije vissen in de Noordzee?

15 april 2018 | Chantal van Burg

Stroop je mouwen vrijdag 20 april op en doe twee uurtjes mee aan een zwerfafvalopruimactie bij het strand van Oostvoorne. Deze actie vindt plaats in het kader van de World Fish Migration Day.

zwerfafval opruimactie langs de zee

In het kader van de ‘World Fish Migration Day’ vindt er op vrijdag 20 april bij het strand van Oostvoorne een zwerfafval-opruimactie plaats. Vanaf de parkeerplaats Restaurant aan Zee wordt er een deel van Strand Oostvoorne schoongemaakt. Het doel is om in twee uurtjes zo veel mogelijk zwerfafval op te rapen vanaf het strand langs het Voornepad. Dit is een windhoek waar veel lijnen, plastics en netten lijken samen te komen op het strand te midden van een natuurgebied met broedende vogels en paaiende vissen. Het afval lijkt afkomstig van verschillende bronnen vanaf het land, bedrijven, scheepvaart en visserij.

Aandacht voor broedvogels

Tijdens de opruimactie wordt rekening gehouden met de broedende vogels om hen zoveel mogelijk met rust te laten. Het initiatief komt van de organisatie ‘World Fish Migration Day’ die in samenwerking met Rijkswaterstaat, Stichting Zuid-Hollands Landschap, Gemeente Westvoorne, IVN, Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, Doe Mee Verlos de Zee de handen ineen willen slaan om te laten zien dat de vissen en vogels gebaat zijn bij een plastic vrije rivieren, Delta en Noordzee. Minder zwerfafval in de zee helpt mee om een duurzame vismigratie tot stand te brengen. Wetenschappelijk is aangetoond dat vissen verstrikt raken in het zwerfafval en ook microplastics opeten.  

Deze opruimactie is de eerste van een reeks opruimacties langs de stranden van Rockanje, Oostvoorne en Haringvliet.

Geen tijd op de 20ste?

Geen nood! Je kan op ieder moment zwerfafval jutten, door elke keer iets mee te nemen en in de “Doe Mee Verlos de Zee-jutbakken” te doen. Komende tijd tref je langs het strand van Rockanje tot aan Oostvoorne en langs het Haringvliet meerdere jutbakken aan. Het doel van de jutbakken, geschonken door de partijen van AandeBak, is om zoveel mogelijk strandbezoekers bewuster te maken. In navolging op de 140 jutbakken die langs de Nederlandse kust staan, zullen meer jutbakken stroomopwaarts mee helpen om het zwerfafval naar de Noordzee en oceanen te voorkomen. Houdt wel altijd rekening met de aanwijzingen op de borden van Natuurmonumenten en Stichting Zuid-Hollands Landschap om de vogels niet te verstoren.

Opruimen is belangrijk, maar rust voor de vogels een noodzaak!

Praktische gegevens

Datum: 20 april
Tijd: 10.00 – 12.00 uur.
Locatie: Parkeerplaats Restaurant aan Zee, Strandweg 1, 3233 CW Oostvoorne (Strandjutten vanaf de jutbak langs het Voornepad)
https://www.ivn.nl/haringvlietvrij

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven