Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schaars open landschap aan Zuid-Hollandse kust verdwijnt in rap tempo

11 juni 2016 | Angelique Aerts

In Zuid-Holland verdwijnt het schaarse open kustlandschap in rap tempo. Dit blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten over de gehele Noordzeekust

Schaars open landschap aan Zuid-Hollandse kust verdwijnt in rap tempo

Verstedelijking ingezet aan de kust

Aan de gehele Noordzeekust staan straks 8.143 accommodaties. Niet eerder is het totale aantal bouwwerken aan de kust van Den Helder tot Cadzand in kaart gebracht. De bouwdrift is nog zorgelijker dan Natuurmonumenten vermoedde. Met dit rapport onderstreept zij de noodzaak van goede afspraken met alle betrokken overheden.

Lees hier het volledige rapport

Verdrievoudiging aan bouwinitiatieven

,,Op Goeree-Overflakkee is de landschappelijke kwaliteit van de Zuid-Hollandse eilanden nu nog heel groot: ongerepte stranden, open achterland en brede duinen. Het aantal toekomstige bouwinitiatieven is daar enorm. Bijna het drievoudige in drie jaar tijd. De dichtbebouwde Randstad kent een groene ruimte van duinen en strand. Tot mijn verbazing is daar plaatselijk ook de verstedelijking ingezet. Hier zie je twee etagevilla’s zoals in Hoek van Holland en straks ook in Monster”, zegt Gert de Groot van Natuurmonumenten.

 

placeholder

Campagne Bescherm de kust

Samen met vijf natuur- en milieuorganisaties initieerde Natuurmonumenten eind vorig jaar de campagne ‘Bescherm de kust’, die het probleem van de woekerbebouwing aankaartte. Hierop volgde een golf van protest uit de samenleving, vooral in reactie op het opheffen van het bouwverbod aan de kust door minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Zij trok dit besluit daarop weer in.

Stevig Kustpact

Zij overlegt momenteel met alle betrokken partijen met als doel om te komen tot gezamenlijke afspraken in een zogenoemd Kustpact. ,,Wij gaan ervan uit dat een stevig Kustpact een antwoord zal zijn op de zorgelijke ontwikkelingen, samengevat in dit rapport”, licht De Groot toe. Natuurmonumenten is betrokken bij het opstellen van dit pact en wil:

  • dat het betrekking heeft op de Nederlandse kust
  • én dat het leidt tot een betere bescherming van ons waardevolle kustlandschap dan nu het geval is

VOLG BESCHERM DE KUST ONLINE

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er aan onze kust gebeurd?

Meld je aan voor kustontmoetingen

Natuurmonumenten en de andere groene organisaties hebben de 104.000 Baywatchers die zich schaarden achter de ‘Bescherm de kust’ campagne uitgenodigd voor drie kustontmoetingen: 17 september in Zuid-Holland. Doel van deze ontmoetingen is om kustliefhebbers met elkaar in contact te brengen en hen op weg te helpen om zich actief te gaan inzetten voor de bescherming van de kust.

Dus wil jij nog iets extra’s doen om onze unieke Nederlandse kust te beschermen? Meld je snel aan voor de kustontmoeting in Noord- of Zuid-Holland

Mensen met een hart voor de kust vertellen

Waarom onze unieke Nederlandse kust behouden moet blijven, vertellen mensen met een hart voor de kust in onderstaand filmpje.

Video of Bescherm de kust: laat je hart spreken - Natuurmonumenten 2016

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts