Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verhuizing Schotse hooglanders uit Voornes Duin

16 maart 2021 | Mathieu Ogay

Trouwe bezoekers aan het natuurgebied Voornes Duin hebben het vast al opgemerkt. De fotogenieke Schotse hooglanders zijn verdwenen uit de duinen. Deze week zijn de laatste twaalf koeien verplaatst van Voornes Duin naar het natuureiland Tiengemeten. Een aantal van deze koeien gaat daarmee terug naar hun geboortegrond.

Schotse hooglanders Voornes Duin, fotograaf: Mathieu Ogay, Natuurmonumenten

Natuurbeheer door begrazing

Sinds het laatste duinherstel van alweer tien jaar geleden zijn deze langharige koeien te vinden in Voornes Duin. Zo liepen de hooglanders in De Pan en Het Waterbos. De belangrijkste reden van de aanwezigheid van deze koeien in het natuurgebied, was het natuurbeheer. De koeien zorgden ervoor dat het duin niet snel vol groeide met ruigte, struiken en bomen.

Van begrazing jaarrond naar seizoensbegrazing

Om het bijzondere duinlandschap, in het bijzonder de vochtige duinvalleien, verder te laten ontwikkelen kiest Natuurmonumenten voor een andere vorm van begrazing. Ondanks dat de Schotse hooglanders hun werk de afgelopen jaren goed hebben uitgevoerd, is deze verandering nodig om Voornes Duin weer bloemrijker te krijgen.

Vanaf dit jaar zal er in de periode van januari tot juni geen begrazing met koeien zijn. Planten en dieren hebben zo rust in het groei- en broedseizoen. Typische duinsoorten als het duinviooltje, parelmoervlinder en zandhagedis zullen hier profijt van hebben. Vanaf juni tot en met december zijn andere koeien in het gebied te vinden.

De nieuwe koeien die in Voornes Duin zullen rondlopen zijn, net als de Schotse hooglanders, grote en stevige koeien die zichtbaar aanwezig zullen zijn in het duinlandschap. Ook bij deze koeien is het belangrijk om minimaal 25 meter afstand te bewaren en de honden goed aangelijnd te houden.

Benieuwd naar de Schotse hooglanders? Breng eens een bezoek aan Tiengemeten en zie hoe de hooglanders uit Voornes Duin de bestaande kudde op het natuureiland versterken.

Schotse hooglander Voornes Duin, fotograaf: Boswachter Mathieu Ogay, Natuurmonumenten

Schotse hooglander Voornes Duin (foto: boswachter Mathieu Ogay, Natuurmonumenten)

Boswachter Mathieu
Mathieu Ogay

Boswachter Zuid-Hollandse Eilanden