Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voornes Duin in bloei

15 augustus 2012 | Femke Deelstra

Het duinherstel in het Waterbos in Voornes Duin wordt deze maand afgerond. Het werk werpt zijn eerste vruchten al af: duinvalleien staan weer volop in bloei.

Parnassia

Open duinen

Afgelopen jaar is hard gewerkt om het Waterbos op sommige delen weer open te maken. Dit wordt gedaan omdat de duinen in hoog tempo dichtgroeien. Typische duinsoorten gaan hierdoor verloren. Om dit tegen te gaan, zijn struikgewassen en bomen verwijderd en is er op plekken gemaaid en geplagd.

Snel herstel

Het weer van de afgelopen lente en zomer heeft ervoor gezorgd dat planten en bloemen goed konden groeien. Hierdoor konden de opengemaakte delen zich snel herstellen van de ingreep. Typische duinflora zijn teruggekomen en duinvalleien staan weer volop in bloei!

Waterbos Voornes Duin

Natte winter

Eerder dit jaar is het grootste deel van het duinwerk afgerond. Een klein deel aan onderhoudswerk in het zuidelijke deel van het Waterbos moet nog uitgevoerd worden. Afgelopen winter was het daar zo nat dat de inzet van machines daar op dat moment niet gewenst was. De condities zijn nu optimaal om het werk te hervatten. Het broedseizoen is voorbij, en het is overwegend droog, dus er kan en mag weer worden gewerkt. Naar verwachting zal het werk dit najaar nog klaar zijn.

Wandelen in de duinen

Om een deel van het zuidelijke Waterbos meer open te maken is de inzet nodig van bosmachines. Vanwege de veiligheid voor recreanten zijn de aan- en afvoerroutes tijdelijk gesloten. Dit wordt duidelijk aangegeven met borden. Wandelen kan wel gewoon op de toegankelijke paden. Kom dus vooral genieten van de bloemenpracht in Voornes Duin!

Life+ en Natura 2000
Femke Deelstra