Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vos neemt toe op Voorne

23 juli 2019 | Femke Deelstra

Vos neemt toe op Voorne

Vos

Vos neemt toe op Voorne

De vossenpopulatie in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo ook in onze natuurgebieden op Voorne. Steeds vaker worden vossen gezien in onze bossen en duinen. En waar je er eentje ziet, zijn er meer. De vos is een prachtig dier om te zien. Het hoofdvoedsel van de vos bestaat uit kleine knaagdieren zoals muizen. Maar als echte opportunist lust de soort ook bessen, fruit, insecten, aas, afval, eieren en vogels.

Wanneer een populatie toeneemt kan de vos voor problemen zorgen. Daarom een paar tips om het dier zo min mogelijk naar de bebouwde omgeving te laten trekken.

 

Wat kun je zelf doen

 

Ben je kippenhouder? Houd dan de kippen zoveel mogelijk in de ren.

Laat afval niet buiten rondslingeren, vooral als het eierschillen bevat. Hier is de vos dol op.

Ga je graag bramen plukken in de natuur? Pluk dan vooral de hogere bramen, er bestaat een kans dat de lager hangende bramen urine bevatten van zowel honden als vossen.

En tot slot: kom je een vos tegen, geef het dier dan vooral geen voedsel of drinken.

 

Bestrijding

 

De vos hoort in de Nederlandse natuur thuis. Het is één van de weinige grote roofdieren die nog voorkomt in ons land met een nuttige rol in de natuur. Wij grijpen niet in, tenzij er zeldzame diersoorten zoals weidevogels dreigen te verdwijnen. Dan proberen we de vos uit dat gebied te weren. Als dat allemaal niet helpt, schiet een jager de vos af.

Femke Deelstra