Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vroege dronevlucht om reekalfjes in Strypemonde in beeld te brengen

26 juni 2018 | Chantal van Burg

Wat hebben natuurbescherming, wildbeheer en een dronespecialist gemeen? Het opsporen van wild en het aanwezige wild in veiligheid brengen! Een speciale 'reddingsactie' vond 16 juni in alle vroegte plaats in natuurgebied Strypemonde.

reekalfjes

Zaterdagmorgen 16 juni om 4.30 uur organiseerden natuur- en wildbeheerders met een dronespecialist een actie om wild te verplaatsen in natuurgebied Strypemonde. Enkele percelen van dit gebied zouden die morgen worden gemaaid. Maar niet voordat het wild in deze weilanden veilig werd verplaatst. Uiteindelijk leverde de ‘reddingsactie’ een aantal egels op. Maar op de warmtebeeldcamera waren behalve hazen ook reeën te zien die met hun kalfjes naar het naastliggende bos renden.

Vorig jaar vond rond deze tijd een zelfde actie plaats, waarbij via Facebook vrijwilligers opgeroepen werden om het gebied af te zoeken naar reekalfjes. Dit leverde toen 4 kalfjes op die zijn verplaatst.

Dit jaar schakelde Natuurmonumenten de hulp in van een dronespecialist. “Met een drone voorzien van een warmtebeeldcamera kunnen we het gebied gericht afzoeken. De camera geeft de precieze locatie aan waar warmte in het weiland wordt gesignaleerd. Op die manier konden we met deze techniek de aanwezige dieren opsporen en verplaatsen”, aldus boswachter Jan de Roon. Een aantal gemeenteraadsleden en de wethouder natuur van de gemeente Westvoorne waren ook uitgenodigd om bij deze actie te zijn. De ervaring in het ochtendgloren, de dronetechniek en het beschermen van de natuur was voor hen een mooie beleving en een ervaring rijker.

Het gebied staat bekend om een gezonde populatie reeën. Jacqueline van Hoey Smith, jachthoudster op Voornes Duin is intensief betrokken bij het reewildbeheer in dit gebied. “Het is van belang om de populatie gezond en beheersbaar te houden. Maar het is ook onze taak om te zorgen dat de natuur niet onnodig in gevaar komt. Deze actie laat zien dat wildbeheer en natuurbescherming samen kunnen gaan.”

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven