Ga direct naar inhoud
Nieuws

Welkom trekvissen

20 april 2018 | Chantal van Burg

Trekvissen hebben, net als trekvogels, last van ons - mensen. Stuwen, dammen en sluizen vormen barrières is rivieren. Het gevolg: vissen als zalm, steur en paling kunnen hun paaigebieden niet bereiken. Op 21 april is het daarom World Fish Migration Day. Een hele dag om het verhaal van onze trekvissen te vertellen. En ik ben al begonnen.

Leerlingen gaan op natuurexpeditie

Natuurexpeditie

Afgelopen donderdag ging ik, samen met een collega van het Wereld Natuur Fonds, op pad met de Stellendamse kinderen uit groep 7/8 naar de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim’ in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Dit bezoek was onderdeel van het educatieprogramma van Droomfonds Haringvliet. Daarna zijn we op expeditie gegaan vlakbij de Haringvlietsluizen, onder begeleiding van ervaren veldwerker Joost van ARK Natuurontwikkeling. Hier ontdekten we welke natuur er nu al is én hoe de omgeving nog mooier wordt als de Haringvlietsluizen vanaf september 2018 op een kier worden gezet voor trekvissen.

Veel te ontdekken

Er is zoveel te ontdekken en te zien in en rondom het Haringvliet. Als boswachters van Natuurmonumenten zijn we al jaren bezig om de natuur rondom de sluizen en het Haringvliet in te richten zodat de vissen daadwerkelijk vinden wat ze zoeken: voedsel en paaigronden. Dit mede dankzij de financiële steun van het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. En dankzij de steun van onze leden, natuurlijk. Ben jij al lid?

Naar het Haringvliet

De ‘Wereldtrekvissendag’ is een goed moment om iedereen uit te nodigen naar de Haringvlietdam te komen en de nieuwe natuur te ontdekken. Hier vind je wandel- en fietspaden en uitkijkpunten over wuivend rietland vol vogels.  Op de World Fish Migration Day- op 21 april – is ook van alles te doen. Kijk voor alle activiteiten op www.haringvliet.nu/trekvis

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven