Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opening historisch pad Vreugderijkerwaard

04 december 2017 | Jantine Wesselink

Dankzij de inzet van Pier Karebeld, namens Spoolderbelangen en vrijwilliger Johan Kracht is het Zalkerveerpad geopend!

Opening historisch pad Vreugderijkerwaard

Pontveer Zalk-Vreugderijk

Het kerkepad is een oude veerdam, die eindigde aan de oever van de IJssel. Tot 1930 vertrok het pontveer dat de buurtschappen Veecaten en Vreugderijkerwaard met het dorp Zalk verbond. Aan de overkant staat nog steeds het ‘Olde Verhuus’.

placeholder

Fotograaf: Henk Tuinman

Van pont naar IJsselbrug

In de strijd tegen de Kozakken (1813) laten de Fransen de pont en twee schuiten zinken. Het veer komt in 1840 in particuliere handen en blijft met vallen en opstaan jarenlang in de vaart. In 1930 is de Katerveerbrug over de IJssel klaar en wordt het veer opgeheven. Een lijkwagen naar Zalk is het laatste voertuig dat wordt overgezet.

Zelf naar het Zalkeveerpad

​Een bezoek aan het Zalkeveerpad is zeker aan te raden. Maak een fietstocht over de Vreugderijkerweg en stop bij het klaphek of parkeer de auto op de P-plaats aan de Zalkeveerweg en loop de dijk op. Ga op het fietspad (Vreugderijkerweg) rechtsaf. Aan je linkerhand zie je het klaphek richting het Zalkeveerpad. Neem aan het einde van het pad plaats op het bankje en geniet hier van het weidse landschap en de rust langs de IJssel. Veel plezier!

placeholder

Fotograaf: Henk Tuinman

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink